Перейти до основного вмісту
Архів новин  кафедри географії та менеджменту туризму ЧНУ

Архів новин

Викладачі кафедри прослухали сертифікатні курси, 12.02.2024р.

Вихідні з користю для освітнього процесу. Викладачі кафедри прослухали сертифікатні курси на освітньому порталі "Дія. Освіта": "Безбар'єрність у галузі гостинності", "Бариста", "Чат GPT для підвищення власної ефективності"

більше >>>

Викладачі кафедри - члени Всеукраїнської асоціації гідів, 09.02.2024р.

Викладачі кафедри географії та менеджменту туризму з 2022 року є членами Всеукраїнська асоціація гідів, проводять цікаві авторські екскурсії м.Чернівці, Україною та Румунією. Сьогодні отримали оновлені посвідчення та бейджі. Студенти географічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича мають можливість вчитися у викладачів-практиків, які діляться своїм досвідом на лекційних та практичних заняттях.

більше >>>

Відкрита зустріч з експертами Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, 03.02.2024 р.

Шановні студенти та працівники!
Відкрита зустріч з експертами Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича за освітньою програмою ID 39792 «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», за спеціальністю 242 «Туризм» відбудеться 09 лютого 2024 р. о 12:00-12:40
Підключитися до конференції Zoom
https://us05web.zoom.us/j/5202893516?pwd=akhXLys4VGo1cGp6dHZtQ2oxOFZyUT09&omn=86827229527
Ідентифікатор конференції: 520 289 3516
Код доступа: Hg5E09

Акредитаційна експертиза, 02.02.2024 р.

З 08 по 10 лютого 2024 року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича буде проводитись акредитаційна експертиза у віддаленому (дистанційному) режимі освітньої програми «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» (ID у ЄДЕБО 39792), за спеціальністю 242 «Туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти на платформі Join Zoom Meeting.

Програма візиту >>>

Акредитаційна справа >>>

Наказ >>>

Зустріч із стейкхолдером, співвласником мережі кав'ярень Bacara Coffee, 29.01.2024р.

29 січня 2024 р. відбулась зустріч із випускником факультету, нашим стейкхолдером, співвласником мережі кав'ярень Bacara Coffee (Чернівці, Хмельницький, Буковель) Василем Яворським. Обговорювали питання подальшої співпраці, проблеми кадрового забезпечення кав'ярень, проходження практики здобувачами вищої освіти ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг", залучення фахівців-практиків до проведення занять, організацію екскурсій на виробництво кави, тренінгів та курсів для здобувачів та всіх зацікавлених осіб.

більше >>>

Вручення дипломів випускникам-магістрам, 19.01.2024р.

19 січня 2024 року відбулось вручення дипломів випускникам-магістрам спеціальності 242 "Туризм".
43 здобувачі вищої освіти другого (магістерського) рівня цьогоріч завершили навчання на ОП "Туризмознавство". Незважаючи на складні часи в країні, сподіваємось на те, що незабаром ви зможете знайти себе у професії, яку здобували, у мирній європейській Україні!!!

більше >>>

Підвищення кваліфікації «Штучний інтелект та майбутнє освіти», 27.12.2023р.

Під завершення року наші ПРОГРЕСИЛЬНІ викладачі кафедри Жанна Бучко, Оксана Смик, Тетяна Скутар, Галина Круль успішно пройшли курс підвищення кваліфікації «Штучний інтелект та майбутнє освіти»!
Упродовж 6 днів було заслухано лекції 13 спікерів. 4600 учасників разом вивчили та проаналізували різні аспекти ШІ: від базових концепцій, місця і ролі в сучасному житті до його використання в освітньому процесі.
Дякуємо Прогресильні за нові знання та досвід.

більше >>>

Нагорода Міністерства освіти і науки України, 27.12.2023р.

Повітряна тривога 27.12.2023 р. не стала на заваді врученню високої нагороди від Міністерства освіти і науки України Бучко Жанні Іванівні за підсумками року, що минає. Вітаємо!!!

більше >>>

Захист кваліфікаційних робіт, 22.12.2023р.

З 19 по 22 грудня 2023 року 43 здобувачі (39 - денної форми навчання, 4 - заочної форми навчання) вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Туризмознавство") захищали кваліфікаційні роботи.
Попри те, що Корнієць Владислав захищає Україну в лавах ЗСУ, йому була надана можливість доповісти результати дослідження дистанційно.
За підсумками виконання навчального плану та атестації здобувачів вищої освіти ступеня „Магістр” екзаменаційна комісія ухвалила видати 6 дипломів із відзнакою: Тангеру Максиму Миколайовичу, Тонієвич Тетяні Валентинівні, Чубенко Ользі Володимирівні, Романову Дмитру Володимировичу, Туняк Габріелі-Анастасії Іванівні, Чобан Надії Іванівні.
Головувала на засіданнях ЕК наша випускниця - власниця туристичної агенції "Маленька подорож" Савчук Анастасія.

більше >>>

Бінарна лекція з предмету «Маркетингові комунікації в туризмі», 06.12.2023р.

6 грудня 2023 року відбулася бінарна лекція з предмету «Маркетингові комунікації в туризмі» зі студентами магістрами першого року навчання на ОП «Міжнародний туризм і туроперейтинг». Був запрошений Іван Півень – менеджер відділу гідів-організаторів та транспорту львівського туроператор автобусних турів «Адріатік Тревел». На занятті йшлося про особливості організації та просування автобусних туристів Європою. Окрема увага була приділена персональному продажу цих турів за допомогою CRM-систем, їхньому просуванню через сайт «Адріатік Тревел» і соціальні мережі.

більше >>>

Випускник кафедри нагороджений нагрудним знаком "Срібний хрест", 06.12.2023р.

Вітаємо випускника кафедри географії та менеджменту туризму Юрія Турлая з високою нагородою від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.
Низький уклін та вдячність Захиснику України!

Семінар "Академічна доброчесність" для студентів 212 групи, 04.12.2023р.

4.12.2023 р. для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 212 групи (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" був проведений семінар на тему "Академічна доброчесність" членкинею комісії з питань етики та академічної доброчесності географічного факультету Круль Г.Я. Обговорили зі студентами види академічних порушень: плагіат, контрактне виконання завдань, списування, групове виконання індивідуальних завдань, фабрикація, перекручення , непрозоре оцінювання з боку викладача, саботаж, конфлікт інтересів, хабарництво, тиск.
Нагадування про дотримання правил академічної доброчесності перед складанням сесії є доречним, насамперед, для запобігання спроб її порушення.
Нагадали про шляхи вирішення конфліктних ситуацій, скриньку довіри на факультеті.

більше >>>

Семінар на тему "Академічна доброчесність", 01.12.2023р.

1.12.2023 р. для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 412 групи ОП Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг був проведений семінар на тему "Академічна доброчесність". Наставник групи (гарант даної ОП) Круль Г.Я. нагадала зміст основних положень та нормативних документів, які регламентують принципи дотримання академічної доброчесності: Етичного кодексу, Положення про академічну доброчесність, про запобігання плагіату, про запобігання корупції. Спікерка ознайомила з видами академічної доброчесності, видами порушень та принципами дотримання академічної доброчесності.

більше >>>

Підсумкові заняття в укритті, 01.12.2023р.

1.12.2023 р. підсумкові заняття та заліки в укритті під час тривоги

більше >>>

Воркшоп у рамках транскордонного проєкту «CARPATHIA UNESCO - GREEN CARPATHIA», 23-29.11.2023р.

23 та 29 листопада 2023 р. для здобувачів вищої освіти географічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича проведено воркшопи у рамках реалізації транскордонного проєкту «CARPATHIA UNESCO - GREEN CARPATHIA», що реалізовується у межах спільної операційної програми «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна».
Учасниками заходу стали студенти, що навчаються за освітніми програмами «Міжнародний туризм», «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», «Менеджмент туристичної індустрії», «Геодезія та землеустрій».

більше >>>

Екскурсія до м.Львів, 25.-26.11.2023р.

25-26 листопада 2023 р. студенти 112 групи (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг") відповідно до плану роботи гуртка "7 пагорбів" відвідали місто Львів – один з найпопулярніших туристичних напрямків в Україні.
Прогулялися історичним центром Львова (внесеним до списку Світової спадщини ЮНЕСКО). Закріпили знання з дисципліни «Організація екскурсійних послуг» та «Основи туризму і рекреації».
Відвідали різноманітні пам’ятки архітектури, переважна їх більшість сконцентрована в історичному центрі та оцінили роботу закладів харчування центральної частини міста.

більше >>>

Бінарна онлайн-лекція з дисципліни „Виїзний туризм”, 21.11.2023р.

21 листопада 2023 року відбулася бінарна онлайн-лекція з дисципліни „Виїзний туризм” (викладачка – доц. Скутар Т.Д.) для магістрів спеціальності 242 „Туризм і рекреація” (ОП „Міжнародний туризм і туроперейтинг”) на тему „Сучасний стан та перспективи виїзного туризму українських туристів” за участі Галини Ончуленко – випускниці географічного факультету (спеціальність „Туризм”, 2020 р.), менеджерки з туризму турагенції Coral Travel (м.Чернівці), яка розповіла про основні напрямки, особливості роботи та проблеми організації виїзного туризму в умовах воєнного стану.
Дякуємо Галині Ончуленко за цікаву, змістовну та мотивуючу лекцію!!!

більше >>>

Зустріч здобувачів з ресторатором, стейкхолдером, фахівцем-практиком, 20.11.2023р.

20.11.2023 р. відбулась зустріч здобувачів вищої освіти спеціальності 242 "Туризм" (1-3 курсів) з випускником географічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича, успішним ресторатором, стейкхолдером, фахівцем-практиком, співвласником мережі ресторанів азійської кухні YOKI Дмитро Бельмега.
На власному прикладі лектор розповів про свій шлях у ресторанний бізнес, про досвід і помилки, важливість комунікації з людьми, бажання вчитись упродовж усього життя, ставити правильні цілі і досягати їх, розставляти пріоритети, дотримуватись обіцянок, цінувати і мотивувати людей, які працюють у закладі заради спільної мети.
Час збіг непомітно. Зустріч вийшла напрочуд теплою. Студенти, які задавали найкращі питання, отримають нагоду скуштувати суші від YOKI TO GO. Дякуємо за зустріч Дмитру Бельмезі! Успіхів та процвітання, нових ідей, вдячних гостей!

більше >>>

Екскурсійне заняття на виробництво "Bacara Coffee", 17.11.2023р.

У рамках викладання дисципліни "Барна справа, мистецтво баристи і сомельє" 17.11.2023 р. відбулась екскурсія, організована доц. Оксаною Заячук для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 412 групи, що навчаються на ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" на виробництво до наших партнерів "Bacara Coffee".
Організувати екскурсійне заняття допомогла офіс-менеджерка Анна Маренич. З процесом виробництва, умовами праці, регіонами та особливостями вирощування кави, видами обсмажки кави, процесом фасування, виробничим та підсобними приміщеннями нас познайомила харчовий технолог підприємства Євдокія Турянська. Про знання, необхідні для роботи баристи, особливості роботи, смакові властивості кави з різних регіонів розповіла найкраща випускниця спеціальності 242 "Туризм", шеф-бариста, супервайзер Bacara Coffee Надія Проскурова.
Спробували на смак і оцінили властивості свіжообсмаженої на виробництві кави.Було пізнавально, цікаво, наочно і мотивуюче! Дякуємо Bacara Coffee за теплий прийом.

більше >>>

Пізнавальний гастрономічний тур, 11-12.11.2023р.

11-12 листопада 2023 р. студенти 410 (ОП "Міжнародний туризм") і 412 груп (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг") разом із наставницею Halyna Krul відповідно до плану роботи гуртка "7 пагорбів" знайомились із цікавинками Івано-Франківська.
Окреслили маршрут центральною історичною частиною міста, де насолоджувались архітектурою, згадуючи лекції з "Організації екскурсійних послуг", піднялись на Ратушу, прогулялись галереєю "Бастіон", відпочили на терасі колишнього заводу "Промприлад", який нині отримав нове сучасне життя для молодих ініціативних творчих людей, прогулялись до міського озера, оцінили сервіс франківських кав'ярень, ресторацій, пабів, фаст-фуду, хостелу.
Вийшов не просто тур вихідного дня, а пізнавальний гастрономічний тур!
Такі поїздки дозволяють формувати необхідні в сучасному суспільстві навички "soft skills": вирішувати організаційні моменти, домовлятись із персоналом у хостелах і закладах харчування, комунікувати між собою, допомагати один одному, чути і дослухатись до інших, проводити час цікаво і весело разом!

більше >>>

Тренінг з базової підтримки життя, 09.11.2023р.

У четвер 9 листопада студенти 1 курсу спеціальності «Туризм і рекреація» пройшли тренінг з базової підтримки життя на базі навчального центру Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.
Студенти навчилися оцінювати безпеку середовища довкола постраждалого; вивчили алгоритм дій, які допоможуть врятувати життя до приїзду швидкої, зокрема відпрацювали перекладання постраждалого в стабільне бокове положення, виконання серцево-легеневої реанімації, базових реанімаційних дій із використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора (АЗД); розглянули основні способи зупинення кровотеч.
Висловлюємо вдячність інструктору п. Миколі за цінні знання, які можуть врятувати життя.

більше >>>

Архітектурна екскурсія по місту Чернівці, 07.11.2023р.

07.11.2023 р. відбулося екскурсійне заняття по місту Чернівці на архітектурну тематику зі студентами 1 курсу спеціальності «Туризм і рекреація». Викладач Король О.Д. провів здобувачів вулицями історичного середмістя, де на прикладі міської забудови XIX – початку ХХ століття пояснювалися архітектурні стилі: класицизм, необароко, неоренесанс, модерн, конструктивізм. Студенти навчилися розпізнавати ордер, сандрики та інші елементи фасадів, їхні особливості, притаманні тому чи іншому архітектурному стилю.

більше >>>

Бінарне заняття на підприємстві, 27.10.2023р.

27 жовтня 2023 року лекційне заняття з дисципліни "Основи туризму і рекреації" для здобувачів вищої освіти 1 курсу (112 група) ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" на тему "Туроператорська та турагентська діяльність" відбулось в туристичній агенції «Buktravel».
Власниця туристичної агенції Наталя Степанівна Андрусяк розповіла студентам про сучасний стан розвитку туроператорської та турагентської діяльності, як розпочала власну справу, обговорили особливості підбору та бронювання готелей на найпопулярніших курортах для українців у сезоні 2023 року.
Значну частину лекції присвятили мотивації студентів 1 курсу до їх майбутньої діяльності. Вдалося довести молоді на реальних прикладах, що робота в туризмі була, є і буде - головне щиро прагнути досягти високих результатів і наполегливо працювати.
Щиро дякуємо Наталі Степанівні за чудовий виклад та мотивуючу лекцію!

більше >>>

Зустріч здобувачів із ТОВ Travel Study Work, 26.10.2023р.

26 жовтня 2023 року відбулась зустріч здобувачів вищої освіти спеціальності 242 "Туризм" із директоркою ТОВ Travel Study Work Русланою Жовтані та головним менеджером компанії Валерієм Болкуном. Підсумували Сезон 2023, що охопив середземноморські курорти Туреччини, чорноморське узбережжя Болгарії та грецький о. Родос. Студенти отримали сертифікати про стажування, рекомендації для подальшого працевлаштування, поділилися враженнями про проведене літо, про здобутий досвід, нових друзів, обговорили проблемні моменти, подякували компанії Тревел Стаді Ворк за можливості професійного зростання.Анонсували пропозиції та напрямки сезону 2024.

більше >>>

Заняття гуртка «Сім пагорбів», 25.10.2023р.

25 жовтня 2023 р. відповідно до плану роботи навчально-прикладного туристично-екскурсійного гуртка «Сім пагорбів» кафедри географії та менеджменту туризму Чернівецького національного університету відбулася екскурсія в інтерактивний Музей науки для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 112 групи (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг").
В інтерактивному просторі студенти змогли ознайомитися з біологічними, фізичними, хімічними та іншими науковими явищами. Дізналися, як працює наука через взаємодію з різноманітними експонатами.

більше >>>

Екскурсія до готелю "Allure Inn", 23.10.2023р.

23 жовтня 2023 року для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 312 групи (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг") була організована екскурсія до готелю "Allure Inn". Оглянули не тільки номерний фонд готелю, але й зазирнули в підсобні, допоміжні приміщення готелю та ресторану. Дізналися про систему водопостачання та електропостачання, опалення, вентиляції та кондиціонування повітря у готелі, вирішення проблем із електроенергією під час блекаутів. Цікаво було оглянути службові приміщення персоналу, де зберігається необхідний інвентар, білизна, засоби для прибирання, подушки з різними наповнювачами для задоволення потреб найвибагливіших клієнтів.
Оцінили номери різної місткості та категорії, їх зонування, меблювання та комплектацію.
Відвідали готельну пральню, бойлерну, приміщення, де зберігається запас води, складські приміщення та комори ресторану. Екскурсію готелем нам провела адміністраторка ресторану, співвласниця готелю Жадан Діана - наша студентка, здобувачка вищої освіти другого (магістерського) рівня ОП "Міжнародний туризм і туроперейтинг". Окрім знайомство із внутрішнім простором готелю, поспілкувались і про особливості роботи з клієнтами, про їхні цікаві забаганки та проблеми, які виникають у готельно-ресторанному обслуговуванні, та шляхи їх вирішення.

більше >>>

Гостьова лекція з навчальної дисципліни "Організація ресторанної справи", 20.10.2023р.

20 жовтня 2023 року відбулась гостьова лекція за участі нашого випускника, стейкхолдера, члена проєктної групи ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" Олексія Назарова - співвласника ТОВ "ОЗЗІ груп", "YOKI груп" (Чернівці, Львів, Івано-Франківськ), ресторану "П'яте підземелля" (Львів).
Лекція була присвячена темі "Формування внутрішнього простору закладів ресторанного господарства" в межах викладання навчальних дисциплін "Організація ресторанної справи" (для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 312 групи (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг") і "Технологія ресторанної справи та організація послуг харчування" (310 групи "ОП "Міжнародний туризм"). Також тема зацікавила і студентів 212 групи, які слухають дисципліну "Планування, дизайн і устаткування готельно-ресторанних закладів".
На прикладі проєктів власних закладів Олексій розповів про основні чинники, які враховуються при визначенні місця для відкриття закладів різного типу, етапи проєктування, вибору меблів і устаткування, принципи та підходи до планування основних приміщень закладу. Лектор також наголосив на необхідності здобуття практичного досвіду роботи в закладах ресторанного господарства. Не обійшлося й без запитань до лектора.
Такі зустрічі є надзвичайно корисними, оскільки підтверджують конкретними прикладами важливість теоретичного матеріалу, який викладається в рамках дисциплін ресторанного спрямування.

більше >>>

Бінарна лекція з вибіркової навчальної дисципліни "Кулінарна географія", 20.10.2023р.

20 жовтня 2023 р. для здобувачів 2 курсу спеціальності 242 "Туризм" (210 і 212 груп) відбулась бінарна лекція з вибіркової навчальної дисципліни "Кулінарна географія". Запрошена гостя - Маріна Новікова, випускниця ОП "Міжнародний туризм" 2011 року. У рамках теми "Кулінарні традиції та звичаї країн північної Європи" гостя розповіла із власного досвіду про кулінарні особливості Великої Британії.

більше >>>

Заняття гуртка «Сім пагорбів», 14.10.2023р.

14 жовтня 2023 р. відповідно до плану роботи навчально-прикладного туристично-екскурсійного гуртка «Сім пагорбів» відбулася виробнича екскурсія до туристичної дестинації «Мигове» для студентів спеціальності 242 «Туризм і рекреація».
Були показані та охарактеризовані гірськолижний спуск, витяги, снігові гармати, ратраки. Студенти оглянули інфраструктуру гірськолижного комплексу: готелі, ресторани, зону дитячої анімації, spa-комплекси, сувенірний ринок. Також студенти ознайомилися із гірськолижнім спорядженням (карвингові лижі, технікою катання).
Студентам був проведений ретроспективний аналіз розвитку туристичної дестинації «Мигове», розказано про становлення якірного об’єкта, показано як довкола нього розросталися малі готельно-ресторанні комплекси, садиби агротуризму, з’являлися супутні види туристичного бізнесу: квадроцикли, сувеніри, екскурсії та ін.

більше >>>

Посвята в студенти, 14.10.2023р.

Посвята на географічному факультеті - це не просто традиція, якій вже майже 60 років. Це можливості сформувати необхідні у сучасному суспільстві навички Soft skills: взаємодіяти між собою, разом вирішувати спільні завдання, невимушено спілкуватися, адаптовуватись до реальних ситуацій, миттєво вирішувати проблеми, вміти активно застосовувати жести, міміку для підсилення відповідних емоцій тощо.
Посвята 2023 стала для здобувачів вищої освіти 4-го курсу спеціальності 242 "Туризм і рекреація" не простою яскравою подією їхнього студентського життя, а, власне, тією можливістю згуртуватись, поспілкуватись, нарешті, краще познайомитись заради спільної справи майже на фініші навчання на бакалавраті. Їм випало закінчувати школу під час жорстких карантинів, два роки навчатись дистанційно, на третьому курсі - поєднувати очне навчання з перервами на повітряні тривоги. Тож вони були позбавлені можливості бути долученими до ГЕО-родини на першому курсі, активно спілкуватись між собою, їздити на всі практики, в туристичні мандрівки, розпалювати вогнища в походах, розкладати намети, спати в спальниках, співати українських пісень під гітару

більше >>>

Стажування по програмі Erasmus+, 13.10.2023р.

09.10-13.10.2023 викладачка кафедри географії та менеджменту туризму Аніпко Наталія Петрівна на запрошення Людвігсбурського педагогічного університету (м. Людвігсбург, Німеччина) проходила стажування по програмі Erasmus+.
Для студентів університету була проведена гостьова лекція на тему "Україна у вирії міграційних процесів: минуле та сучасне". Багато уваги в лекції було приділено війні в Україні та вимушеній міграції українських біженців, Голодомору, депортації кримських татар у 1944 році тощо.
Протягом тижня зі студентами Людвігсбурського педагогічного університету були обговорені питання адаптації українських дітей-біженців у школах Німеччини та Польщі.
Студенти представили свої результати досліджень та поділилися своїми враженнями від спілкування з українськими школярами у школах Німеччини під час проходження педагогічної практики.

більше >>>

Подяка Міністерства освіти і науки України, 04.10.2023р.

Подяка Міністерства освіти і науки України вручена д.геогр.н., доценту, завідувачу кафедри географії та менеджменту туризму Королю Олександру Дмитровичу. За ініціативу та наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов'язків та вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України.

Благодійна акція, 29.09.2023р.

З ініціативи кафедри географії та менеджменту туризму на географічному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася благодійна акція "Туризм і волонтерство".
Зібрані 34 літри консервованих овочів та фруктів (огірки, помідори, варення тощо), духмяний мед та ароматний чай, а також 2 600 гривень передано Віктору Скрипнику, голові Волонтерської групи Федерації спортивного туризму Чернівецької області, для потреб захисників та захисниць України.
Щира вдячність кожному, хто долучився та підтримав нашу благодійну ініціативу!

більше >>>

Викладачі кафедри нагороджені почесними грамотами, 29.09.2023р.

Почесною грамотою Чернівецької обласної ради нагороджено викладачів кафедри:
- Аніпко Наталію Петрівну;
- Круль Галину Ярославівну

Туристичний бранч, 28.09.2023р.

Під час відзначення Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні 28 вересня 2023 року на затишній локації Резиденції «Під дубом» відбувся туристичний бранч провідних діячів туристичної галузі Чернівецької області, на якому підведено підсумки поточного стану розвитку туристичної галузі регіону, її переваги, унікальний потенціал та перспективи подальшого розвитку. Захід відбувся в рамках реалізації транскордонного проєкту «CARPATHIA UNESCO – GREEN CARPATHIA Integrated cross-border touristic route» Спільної операційної програми «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014 – 2020», метою якого є показати гостям Буковини історію, культуру краю, ознайомити із туристичними перлинами Чернівецької області та промоція Буковини.
Зі словами привітання з нагоди свята від імені Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича виступили:
- Марусик Тамара Володимирівна, проректорка з науково-педагогічної роботи з питань навчально-виховного процесу;
- Заячук Мирослав Дмитрович, декан географічного факультету;
- Бучко Жанна Іванівна, доцент кафедри географії та менеджменту туризму, з тематичною презентацією «Резиденція митрополитів Буковини – об’єкт спадщини ЮНЕСКО». .

більше >>>

Оглядова екскурсія містом, 28.09.2023р.

Завершенням Програми заходів до Всесвітнього дня туризму і відповідно до плану роботи студентського дослідно-прикладного туристично-екскурсійного гуртка "Сім пагорбів" стала оглядова екскурсія історичною частиною Чернівців для студентів 1 і 2 курсу спеціальності 242 "Туризм і рекреація", яку провела доцентка кафедри географії та менеджменту туризму, членкиня Асоціації працівників туристичного супроводу Буковини та Всеукраїнської асоціації гідів Галина Круль. До екскурсії мали змогу долучитися всі охочі, чим скористалися гості та мешканці міста.
Окрім ознайомлення з історією, архітектурними цікавинками, історіями та легендами з життя міста, студенти наочно ознайомились із прийомами та манерою подання інформації.
Поєднання пізнавального з практичним стане в нагоді при виконанні практичних робіт з навчальної дисципліни "Організація екскурсійних послуг".

більше >>>

Гостьова лекція "Багатогранна традиція маланкування", 28.09.2023р.

28 вересня відбулася гостьова лекція для студентів географічного факультету спеціальності «Туризм і рекреація» про культурні традиції буковинців на тему: «Багатогранна традиція маланкування» засновниці та організаторки фестивалю Маланок, директорки ГО «Асоціація працівників туристичного супроводу Буковини», ГО «Палітра Буковини», благодійного фонду «Кращим бути», випускниці географічного факультету Оксани Василівни Лелюк.
Запрошена гостя розповіла про історію становлення та особливості проведення найвідомішого фестивалю на теренах Чернівецької області, поділилася своїм досвідом фестивального менеджменту та озвучила перспективи й бачення етнокультурного туризму на Буковині.
Щиро дякуємо Оксані Василівні за чудовий виклад, яскраві ілюстрації та мотивацію студентів і викладачів ставати кращими.

більше >>>

Гостьова лекція "Туризм і волонтерство", 27.09.2023р.

У Всесвітній день туризму для студентів 1 курсу (110, 112 гр.) спеціальності «Туризм і рекреація» була проведена гостьова лекція Віктора Володимировича Скрипника на тему: «Туризм і волонтерство». Наш гість - засновник і керівник туристичного оператора «МОСТЕЦ Садниста», президент ГО «Федерація спортивного туризму у Чернівецькій області» та голова громадської спілки Регіональна туристична організація «Гостинна Буковина» - розповів про становлення та досягнення Федерації спортивного туризму Чернівецької області, свій шлях в туристичному бізнесі, громадську діяльність та волонтерське подвижництво в часі війни.
Щиро вдячні Віктору Володимировичу за мотивуючу лекцію та активну позицію, що наближає нашу Перемогу!

більше >>>

Гостьова лекція за участі найкреативнішого екскурсовода, 27.09.2023р.

День туризму розпочався з надзвичайно цікавої та пізнавальної гостьової лекції для студентів 1 курсу спеціальності 242 "Туризм і рекреація" (110 групи ОП "Міжнародний туризм" та 112 групи ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг") з навчальної дисципліни "Історія туризму та рекреації" за участі найкреативнішого екскурсовода Пана Ярка (Ярослав Адамчук)!
Про роль історії в туризмі, своє бачення, пошук ніші та свого образу в екскурсійній діяльності, фішки, лайфхаки розповів наш гість.

більше >>>

Із Всесвітнім Днем туризму!, 27.09.2023р.

Вітаємо усіх причетних із Всесвітнім Днем туризму!!!
Програма заходів досить насичена!!!

більше >>>

Безкоштовна оглядова екскурсія містом, 25.09.2023р.

З нагоди Всесвітнього Дня туризму, 28 вересня, кафедра географії та менеджменту туризму організовує безкоштовну оглядову екскурсію містом з провідною гідесою Галиною Круль.
Початок о 13:30 на Турецькій площі, біля велосипеда Гулівера.
Чекаємо всіх бажаючих!

Заходи до Дня туризму, 25.09.2023р.

27-28.09.2023р. кафедра географії та менеджменту туризму організовує заходи до Дня туризму.

Вітання першокурсникам, 01.09.2023р.

Кафедра географії та менеджменту туризму цього року поповнилася 52 студентами-першокурсниками. Вітаємо студентів спеціальності 242 «Туризм і рекреація», ОП «Міжнародний туризм» та «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг». Бажаємо набратися терпіння, сил, сміливості й наполегливості для нових відкриттів, для нових перемог і досягнень, для нових знань і прагнень. Удачі, гарного настрою, бадьорості та позитиву на весь цей навчальний рік.

Літня школа в Ясах, 20.07.2023р.

Літня школа в Ясах (Румунія, липень 2023) - одна з найяскравіших подій в студентському житті, яка точно ніколи не забудеться. Цією прекрасною нагодою цьогоріч скористалися 3 здобувачки вищої освіти першого (бакалаврського) рівня ОП "Міжнародний туризм" Цопа Юріанна, Меглей Габріела.
Враженнями від цьогорічної Літньої школи поділилась її учасниця Юріанна Цопа: "Це - чудова можливість потоваришувати з іноземцями, пізнати щось нове, побачити ті локації, де ще не був, познайомитися з людьми різних культур та попрактикувати свою англійську!
Варто відзначити всі організаційні моменти, які були чітко продумані: заселення, гуртожиток із чудовими умовами проживання, розташування навчальних корпусів близько нього (і це все в центрі міста). Дружелюбні волонтери, які допомагали в разі потреби. Прекрасний викладач Mihai Bulai, який не тільки показав свою професійність у сфері туризму, а й створив прекрасну атмосферу між викладачами та студентами, що можна було спілкуватись на довільні теми. Ну і звісно активності поза навчанням.

більше >>>

Вручення дипломів здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, 07.07.2023р.

7 липня 2023 року відбулося вручення дипломів здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 2019-2023 років навчання спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм"). Повноцінним для вас навчання було лише на першому курсі. Ви стали першими, хто освоював Moodle і Google Meet через жорсткі карантинні обмеження 2020-2021 років, першими, хто під час тривог спускалися в укриття, бо почалась війна, хто під час війни, завдяки військовим ЗСУ (в т.ч. і вашим однокурсникам), має можливість сьогодні отримати цей диплом "бакалавра з туризму". Разом з тим, ви знаєте, що таке Посвята ГЕОФАКУ і що таке неймовірні туристичні практики. Віримо, що після нашої ПЕРЕМОГИ, саме ви розвиватимете туристичну галузь в Україні. Вітаємо вас із проходженням чергового рівня в житті. Бажаємо нових вершин, легкої життєвої дороги!

більше >>>

Міжнародна практика, 03.07.2023р.

Міжнародна практика 2023 в Туреччині

більше >>>

Відвідування садиби сільського зеленого туризму «Заманушка», 30.06.2023р.

Інфраструктурну складову навчальної краєзнавчо-туристичної практики здобувачів напряму Туризм ОП «Міжнародний туризм» та ОП «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг» забезпечило відвідування садиби сільського зеленого туризму «Заманушка» (с. Бгна). Її засновниця Наталія Вятковська нас гостинно зустріла та щедро частувала. Довідалися про історію створення садиби, особливості функціонування, культурну спадщину гуцулів Буковини, зокрема й гастрономічні родзинки.

більше >>>

Навчальні практики 2023 - яскравий підсумок навчального року, 29.06.2023р.

Навчальні практики 2023 - яскравий підсумок навчального року. Нові локації, враження, знання, історії та емоції наших студентів в майбутньому стануть основою для просування цих атракцій туристам з різних куточків України та Європи!

більше >>>

Відвідування гірськолижнього туристичного комплексу "Мигове", 29.06.2023р.

Під час навчальної краєзнавчої туристично-інфраструктурної практики здобувачів напряму Туризм ОП «Міжнародний туризм» та ОП «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг» студенти 110, 112, 210 та 212 груп під керівництвом професора Кілінської К.Й., доцентів Брика С.Д., Бучко Ж.І., Заячук О.Г. відвідали гірськолижний туристичний комплекс "Мигове". Адміністратор Ірина розповіла про історію комплексу, та особливості функціонування. Оглянули та оцінили інфраструктуру.

більше >>>

Екскурсія до національного природного парку «Вижницький», 29.06.2023р.

29 червня 2023 р. в рамках навчальної краєзнавчої туристично-інфраструктурної практики здобувачів напряму Туризм ОП «Міжнародний туризм» та ОП «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг» студенти 110, 112, 210 та 212 груп під керівництвом професора Кілінської К.Й., доцентів Брика С.Д., Бучко Ж.І., Заячук О.Г. відвідали офіс національного природного парку «Вижницький». Під час екскурсії експозицією еколого-просвітницького центру та садибою провідний фахівець з екоосвіти НПП «Вижницький» Лідія Головатюк розповіла про природну та культурну спадщину НПП, його унікальність та цінність для підтримки екологічного балансу, рекреаційно-туристичні можливості та використання. Дякуємо нашому багаторічному партнеру - дирекції НПП "Вижницький" - за отримані знання та емоції.

більше >>>

Участь студентів у факультативному курсі «Digital cultural landscape – opportunity for Ukraine», 28.06.2023р.

Студенти спеціальності 242 Туризм (ОП «Міжнародний туризм» (Іващук Костянтин, Цопа Юріанна) та ОП «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг» (Сидоренко Валерія, Гаркавенко Вікторія)) взяли участь у факультативному курсі «Digital cultural landscape – opportunity for Ukraine» спільно зі студентами Національного університету «Львівська політехніка». Курс читався викладачами університету Гайзенгейм (Німеччина) з березня по травень 2023 року.
Студенти захистили проекти та отримали сертифікати учасників.

Навчальна краєзнавча туристично-інфраструктурна практика, 18.06.2023р.

18 червня 2023 р. під час другого маршруту навчальної краєзнавчої туристично-інфраструктурної практики здобувачів напряму Туризм ОП «Міжнародний туризм» та ОП «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг» студенти 110, 112, 210 та 212 груп під керівництвом професора Кілінської К.Й., доцентів Брика С.Д., Бучко Ж.І., Заячук О.Г. відвідали Хотинську та Кам’янець-Подільську фортеці, оцінили туристично-рекреаційні можливості міста Кам’янець-Подільський та Дністровського водосховища. Особливе враження на учасників практики справили мальовничі краєвиди Бакоти (найширшої частини водосховища) з унікальним геологічним та біотичним різноманіттям. Ну й екскурсійний супровід фахового гіда Степана Дмитровича Брика не залишив нікого байдужим..

більше >>>

Екзаменаційна комісія з атестації здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, 25.06.2023р.

З 16 до 25 червня 2023 року працювала Екзаменаційна комісія з атестації здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм"). Цьогоріч її очолила наша випускниця - власниця туристичної агенції "Маленька подорож" Анастасія Савчук. 47 здобувачів склали іспит і захистили кваліфікаційні роботи на туристичну тематику у змішаному форматі.

більше >>>

Навчальна практика, 17.06.2023р.

В рамках навчальної краєзнавчої туристично- інфраструктурної практики здобувачі напряму Туризм ОП «Міжнародний туризм» та ОП «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг» 16 червня 2023 р. здійснили виїзд за маршрутом Чернівці – Яремче – полонина «Перці» - Буковель – Чернівці. Студенти 110, 112, 210 та 212 груп, під керівництвом професора Кілінської К.Й., доцентів Брика С.Д., Бучко Ж.І., Заячук О.Г. ознайомилися з рекреаційно-туристичними об’єктами, оцінили інфраструктуру, рівень та якість надання туристично-рекреаційних послуг.

більше >>>

Навчальна туристично-краєзнавча практика, 16.06.2023р.

Навчальну туристично-краєзнавчу практику зі студентами 210-ої групи розпочали екскурсією в інтерактивний Музей науки. У музеї є чотири тематичні зони — про природу, людину, фізику й математику та візуальні ілюзії. Загалом у музеї представлено понад 100 експонатів з Києва, Одеси, німецького міста Мангайм.

більше >>>

Академічна мобільність за європейською програмою Erasmus +, 30.05.2023р.

Доцентка кафедри географії та менеджменту туризму, заступниця декана географічного факультету з навчально-методичної роботи та проєктного менеджменту Наталя Андрусяк стала учасницею International staff training week, що відбувся у травні в Польщі (Вроцлав). Тиждень академічної мобільності для адміністративного персоналу за європейською програмою Erasmus + зібрав понад 30 учасників з різних країн для обміну досвідом та вивчення європейської практики в адміністративному управлінні.

більше >>>

Участь викладачів кафедри у “Chernivtsi Tourism Forum 2023”, 26.05.2023р.

26 травня у Чернівцях відбувся перший туристичний форум “Chernivtsi Tourism Forum 2023” учасниками якого стали викладачі кафедри географії та менеджменту туризму. Для навчання майбутніх фахівців з туризму і рекреації важливо набувати практичного досвіду, обмінюватись кращими практиками, ініціативами та ідеями щодо розвитку туристичної галузі у воєнний та післявоєнний періоди в обласному центрі Буковини.

більше >>>

Участь у Міжнародній науково-практичній конференції, 20.05.2023р.

18-20 травня 2023 р. відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Географічна освіта і наука: виклики і поступ», присвячена 140-річчю географії у Львівському національному університеті ім. І. Франка. З доповіддю «Сутність поняття етнотуризму: підходи та визначення» на секційному засіданні виступила доцент кафедри географії та менеджменту туризму Жанна Бучко. Під час роботи секції «Туризм, рекреація, гостинність» викладачі та здобувачі вищої освіти обговорили нагальні питання, проблеми та виклики, що стоять перед фахівцями туристичної галузі та закладів вищої освіти в складних сучасних умовах.

більше >>>

Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики та трансформації туризму на шляху євроінтеграції», 17.05.2023р.

16 травня 2023 р. відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні виклики та трансформації туризму на шляху євроінтеграції», присвячена 20-річчю утворення кафедри географії та менеджменту туризму Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. До участі зголосилося понад 50 науковців, які заявили 34 теми доповідей, з 13-ти закладів вищої освіти.
Відкрив конференцію ректор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича професор Роман Петришин. З вітальним словом до учасників звернулися начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм виконавчого апарату Чернівецької обласної ради Петро Брижак, декан географічного факультету д.геогр.н. Мирослав Заячук та завідувач кафедри географії та менеджменту туризму д.геогр.н. Олександр Король.

більше >>>

Онлайн-лекція для студентів кафедри географії Людвігсбурзького університету (Німеччина), 17.05.2023р.

Викладачі кафедри географії та менеджменту туризму доценти Скутар Т.Д. та Аніпко Н.П. разом із студентами Юріанною Цопа, Яною Кривоконь, Костянтином Іващуком та Ольгою Чубенко спеціальності "Міжнародний туризм" у рамках спільного українсько-німецького проекту презентували сьогодні Чернівецьку область. Онлайн-лекція англійською мовою була проведена для студентів кафедри географії Людвігсбурзького університету (Німеччина). Вона охоплювала питання про географію, населення та туризм Чернівецької області. Лекція викликала зацікавлення з боку німецьких студентів. Було багато питань та бажання більше дізнатися про Чернівецьку область.

більше >>>

Підвищення кваліфікації «Прогресильне викладання: складові системи якості вищої освіти», 11.05.2023р.

Викладачі кафедри географії та менеджменту туризму доценти Бучко Ж.І., Круль Г.Я. та асистент Смик О.С. пройшли навчання на курсі підвищення кваліфікації «Прогресильне викладання: складові системи якості вищої освіти». Упродовж 5-ти тижнів для зареєстрованих освітян (близько 1900) працювали понад 20 спікерів.
Кожен тижневий цикл завершувався підсумковим тестуванням. Тематичні напрями курсу охоплювали питання академічної доброчесності; формування цілей освітньої програми та її проєктування; стандартів освіти; результатів навчання; врахування закордонного досвіду формування освітніх програм; безбар’єрності та умов для інклюзивного навчання; синергії неформальної та академічної освіти. Програма підвищення кваліфікації була дуже якісна та актуальна, а нові знання та досвід неодмінно будуть втілені у навчально-освітнє середовище.

більше >>>

Лабораторне заняття з дисципліни "Технологія послуг харчування", 10.05.2023р.

На завершення викладання дисципліни "Технологія послуг харчування" для студентів 3-го курсу ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" було проведене заняття на тему "Кава і чай: особливості виробництва, подавання і споживання" у кав'ярні Grand Cafe.
Здобувачка вищої освіти Патра Лєна приготувала каву з використанням ще австро-угорської кавоварки "Кайзер", розповіла про історію кав'ярні, найпопулярніші сорти кави, які пропонують відвідувачам закладу, про предмети декору та фірмові десерти кав'ярні. Провела майстер-клас з обслуговування клієнтів, а Чакар Ахмет розповів про особливості вирощування різних сортів кави та їхні смакові відмінності.
Завершили заняття дегустацією кави, приготованої у старовинній кавоварці.

більше >>>

Лабораторне заняття з дисципліни "Технологія послуг харчування", 03.05.2023р.

Під час лабораторного заняття з дисципліни "Технологія послуг харчування" на тему "Технологія приготування змішаних напоїв" студенти ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" відточували практичні навички з приготування коктейлів.

більше >>>

Лабораторне заняття з дисципліни "Технологія послуг гостинності", 02.05.2023р.

Лабораторне заняття з дисципліни "Технологія послуг гостинності" для здобувачів вищої освіти 3 курсу ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" на тему "Технологія виконання прибиральних робіт" відбулось у гуртожитку №7 готельного типу.
Студенти оцінили планування, дизайн, вмеблювання та комплектацію номерів категорії "напівлюкс", охарактеризували їхнє зонування. Повторили технологічний процес прибирання номерів і на практиці виконали один із видів робіт - щоденне прибирання.

більше >>>

Сертифікат про акредитацію ОП "Міжнародний туризм", 29.04.2023р.

28 квітня 2023 року, Національним агенством із забезпечення якості вищої освіти видано сертифікат про акредитацію освітньої програми "Міжнародний туризм" першого (бакалаврського) рівня освіти.
Строк дії сертифіката про акредитацію освітньої програми - 01.07.2028р.

Участь в міжнародній науково-практичній конфереції "Сакральне та туризм", 28.04.2023р.

28 квітня 2023 р. доцентка кафедри географії та менеджменту туризму Жанна Бучко взяла участь в міжнародній науково-практичній конфереції "Сакральне та туризм" та виступила з доповіддю на тему "Дерев’яні храми Вижницької територіальної громади як об’єкти пізнавального туризму". Конференція, зорганізована кафедрою країнознавства та туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка, згуртувала понад 110 науковців, практиків індустрії гостинності, профільних урядників, здобувачів вищої та середньої фахової освіти. Доповіді були представлені українською, англійською та польською мовами.

більше >>>

Практичне заняття з дисципліни "Основи сфери гостинності", 28.04.2023р.

Розгляд теми "Індустрія розваг як складова сфери гостинності" з вибіркової навчальної дисципліни "Основи сфери гостинності" для здобувачів вищої освіти першого курсу спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм" і "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг") продовжили практичною складовою - екскурсією містом, де студенти дізналися не тільки історію Чернівців, побачили родзинки австро-угорської забудови, почули історії, таємниці, байки і легенди нашого міста, а й перевірили свої знання з "Основ екскурсознавства" та оцінили плюси і мінуси роботи екскурсовода.

більше >>>

День відкритих дверей, 25.04.2023р.

Шановні абітурієнти!
Запрошуємо Вас, Ваших батьків, друзів та всіх охочих у неділю, 30 квітня, на День відкритих дверей до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Це чудова нагода не лише поближче познайомитися з архітектурною перлиною Буковини – Резиденцією Митрополитів Буковини і Далмації, а й поспілкуватися з керівництвом університету, факультетів та інститутів, з представниками приймальної комісії; дізнатися про особливості вступної кампанії 2023 року; ознайомитися з престижними спеціальностями нашого ЗВО, можливостями працевлаштування після закінчення навчання; почути думки студентів про переваги навчання в ЧНУ.
Захід розпочнеться об 11:00 у Мармуровій залі Університету (5 корпус, вул. Коцюбинського, 2) і триватиме до 14:00.
Чекаємо на зустріч! Обирай кращих! Навчайся у кращих! Будь кращим!

Сезон "Туреччина 2023" відкрито! 24.04.2023р.

Сезон "Туреччина 2023" відкрито!!!! Завдяки співпраці з TSW цьогоріч випробувати себе на посаді трансферного гіда зголосилися чотири студентки спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм").
Тиждень насичених тренінгів та екскурсій, вивчена напам'ять історія Туреччини і вже позаду перший робочий день і перша відповідальна робота - гіди-перекладачі для турагентів в інфотурах. Окрім яскравих вражень, дівчата здобудуть професійні знання та навички спілкування, вирішення конфліктних ситуацій, роботи в команді.

більше >>>

День пам’яток історії та культури, 20.04.2023р.

20 квітня 2023 р. у Блакитній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулося засідання міждисциплінарного Круглого столу з нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць та Дня пам’яток історії та культури в Україні. Участь у заході взяли студенти 210-ої групи ОП «Міжнародний туризм» з їх куратором доцентом кафедри географії та менеджменту туризму Ж.І. Бучко. Змістовні та цікаві доповіді, присвячені актуальним питанням збереження пам’яток і визначних місць в Україні та світі

більше >>>

Міжнародний науково-практичний форум, 20.04.2023р.

Викладачі кафедри географії та менеджменту туризму взяли участь у міжнародному науково-практичному форумі «Індустрія гостинності: стан, тенденції розвитку та перспективи галузі в умовах війни», який організували 19-20 квітня 2023 р. кафедра туризму Національного університету «Львівська політехніка». Робота форуму охопила такі актуальні напрямки: Тенденції розвитку туристичної галузі в умовах війни; Готельний бізнес у військовий період: реалії, проблеми, прогнози; Ресторанні та гастрономічні тренди світу та України. Онлайн-захід зібрав понад 150 учасників з різних регіонів України.

більше >>>

Гостьова німецько-українська онлайн-лекції, 18.04.2023р.

Студенти та викладачі кафедри географії та менеджменту туризму прийняли участь у першій гостьовій онлайн-лекції в рамках спільного німецько-українського проекту між Людвігсбурзьким педагогічним університетом та Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича. Студенти дізналися багато корисної та цікавої інформації про регіон Баден-Вюртемберґ (Німеччина), про його історію, географію, економіку, населення, цікаві пам'ятки природи та архітектури тощо. Лекція була проведена англійською мовою Dr. Nina Jäger.

більше >>>

Стипендія Президента України, 12.04.2023р.

Кафедра географії та менеджменту туризму вітає студентку 210-ої групи спеціальності 242 "Туризм" Ярину Цикаляк зі здобуттям стипендії Президента України за вагомі досягнення в навчанні, активну участь у науковій та громадській діяльності!
Бажаємо успіхів та поступу!

Співпраця щодо міжнародної практики, 11.04.2023р.

11 квітня 2023 року на географічному факультеті відбулася робоча зустріч з регіональним директором готельної мережі ТОВ «СТАФФОРЕНТ» (Болгарія) Максимом Комаровим. Метою візиту було обговорення можливостей співпраці щодо проходження студентами напряму підготовки «Туризм» міжнародної практики, поєднання теоретичного навчання з набуттям практичних навичок, удосконалення підготовки кваліфікованих фахівців, індивідуалізації та різноманітності форм навчання, культурного і духовного розвитку особистості, проведення мовної практики. У ході розмови керівництва географічного факультету, кафедри географії та менеджменту туризму з М. Комаровим були з’ясовані особливості можливостей міжнародної співпраці та її напрямки. Також наш стейкхолдер поспілкувався зі здобувачами освіти 2 та 3 року навчання освітніх програм "Міжнародний туризм" та "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" щодо перспектив проведення міжнародної практики.

більше >>>

Міжнародна науково-практична конференція, 07.04.2023 р.

Кафедра географії та менеджменту туризму Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запрошує вас до участі у Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні виклики та трансформації туризму на шляху євроінтеграції»,присвяченій 20-річчю утворення кафедри.
Конференція відбудеться 16 травня 2023 року в онлайн-форматі на платформі GoogleMeet.
Для участі у конференції необхідно до 1 травня 2023 р. заповнити реєстраційну форму за посиланням.
Докладніша інформація у вкладеному файлі, а подальша буде надіслана зареєстрованим учасникам у другому інформаційному листі.

 

Експертний висновок ГЕР ОП «Міжнародний туризм», 06.04.2023 р.

 

Подано експертний висновок галузевої експертної ради про результати акредитації освітньої програми «Міжнародний туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 "Туризм".

Експертний висновок >>>

Бінарне заняття на підприємстві, 05.04.2023р.

Найцікавішим у навчальній дисципліні "Технологія послуг харчування" є змістовий модуль, присвячений особливостям виробництва, подавання та споживання різних напоїв.
Студенти 312 групи ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" розпочали вивчення цього блоку тем із візиту до закладу Буковинські Наливанки. Вони дізнались тонкощі ведення сімейного ресторанного бізнесу, організацію постачання завжди свіжих продуктів надійними партнерами, формування справжньої команди професіоналів, які спрямовують спільні зусилля на те, щоб заклад був успішним. Звісно, нас цікавили питання роботи закладу в умовах відключення електроенергії, автоматизації і використання спеціалізованих програм, питання виникнення та вирішення конфліктів.

Більше >>>

Участь у Міжнародному конкурсі наукових робіт, 03.04.2023 р.

Бойчук Ольга (здобувачка вищої освіти 4 курсу спеціальності 242 "Туризм" ОП "Міжнародний туризм") прийняла участь у Міжнародному конкурсі наукових робіт “Black Sea Science 2023”, де презентувала наукову роботу на тему "Interactive tourist map as an information and navigation tool in cognitive tourism (on the example of Chernivtsi)".

більше >>>

Міжнародна співпраця, 28.03.2023 р.

Кафедрою географії та менеджменту туризму географічного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича та кафедрою географії Людвісбургського педагогічного університету (Німеччина) на основі діючої рамкової угоди між двома університетами та підписаною 16.03.2023 додатковою угодою будуть проведенні гостьові онлайн-лекції для українських та німецьких студентів.

Більше >>>

Книжкова виставка-презентація видань "Кобзаря", 23.03.2023р.

23 березня 2023 року студенти 4 курсу ОП «Міжнародний туризм» відвідали книжкову виставку – презентацію 55 різноманітних видань «Кобзаря» Тараса Шевченка із книгозбірні доцента кафедри української літератури Василя Костика. В колекції представлено книги від 1940 до 2023 року, в тому числі переклади кількома мовами.
«Кобзар» - це символ волі, справедливості та витривалості для кожного громадянина України, символ національного руху та відродження.

більше >>>

Бінарне заняття на підприємстві, 20.03.2023р.

20 березня 2023 року для здобувачів вищої освіти третього курсу ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" була організована зустріч із керуючим готелю Victoria DeLuxe. 1,5 годинне спілкування про історію готелю, особливості функціонування, використання сучасного програмного забезпечення, номерний фонд, ресторан, персонал, конфліктні ситуації та їх вирішення було надзвичайно пізнавальним і корисним, оскільки підтвердило всі ті теоретичні знання, які здобуваються в аудиторіях.

більше >>>

Оголошення, 20.03.2023 р.

24-25 квітня 2023 року відбудеться попередній захист бакалаврських робіт студентів 410, 412 групи.
15 травня 2023 року відбудеться захист курсових робіт студентів 310, 312 груп.

Акредитаційний звіт ОП «Міжнародний туризм», 16.03.2023 р.

Подано звіт експертної групи про результати акредитації освітньо-професійної програми «Міжнародний туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 "Туризм".

Звіт ЕГ >>>

Бізнес-інкубатор "Innovation Challenge", 03.03.2023р.

3 березня 2023 року студенти 1-го і 3-го курсів спеціальності Туризм (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" і "Міжнародний туризм") відвідали урочистий захід з нагоди відкриття Бізнес-інкубатора "Innovation Challenge", започаткованого викладачами та студентською спільнотою економічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
На зустрічі були присутні представники органів державної влади, місцевого самоврядування, бізнесмени, банкіри, які привітали молодь і закликали не боятись пропонувати і просувати креативні ідеї, які вони пообіцяли підтримати, а найкращі з них - проінвестувати.
На зустрічі була підписана Декларація про створення і функціонування Бізнес-інкубатора. Його учасники, що вже зареєструвалися, зможуть отримати мотиваційні поради від керівництва університету, успішних представників бізнесу, фінансово-кредитних установ та органів місцевої влади.
Сьогодні для здобувачів вищої освіти нашого університету відкривається безліч можливостей не тільки для здобуття теоретичних знань, але й для втілення їхніх задумів і планів в життя в недалекому майбутньому!

більше >>>

Заняття з навчальної дисципліни "Технологія послуг харчування" за участі стейкхолдера, 01.03.2023р.

1 березня 2023 року для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня 312 групи було проведене заняття з навчальної дисципліни "Технологія послуг харчування" за участі стейкхолдера, нашого випускника, успішного ресторатора, співвласника 12 закладів ресторанного господарства OZZY (Чернівці), YOKI (Чернівці, Львів, Івано-Франківськ), Столова №1 (Чернівці), П'яте підземелля (Львів) Олексія Назарова в ресторані азійської кухні YOKI.
Окрім ознайомлення зі структурою ресторану, його раціонального зонування, особливостями функціонування за різних нагод та ситуацій останніх років, студентам було цікаво дізнатись секрети пошуку вдалого місця, розробки проекту, тривалості процесу втілення в життя власного бізнесу "від ідеї до відкриття".

більше >>>

Акредитація ОП «Міжнародний туризм», 23.02.2023 р.

З 28 лютого по 2 березня 2023 р. відбуватиметься акредитація освітньо-професійної програми «Міжнародний туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 "Туризм".

Програма візиту >>>

Акредитаційна справа >>>

Наказ >>>

Бінарна лекція на тему "Обслуговування гостей службою прийому і розміщення", 20.02.2023р.

20 лютого 2023 року у змішаному форматі відбулася бінарна лекція на тему "Обслуговування гостей службою прийому і розміщення" для здобувачів вищої освіти 312 групи (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг") з навчальної дисципліни "Технологія послуг гостинності". Запрошена гостя - випускниця ОП "Міжнародний туризм", нині адміністратор готелю "Vilson" (Буковель) Дар'я Матюніна.
Говорили про обов'язки адміністратора, документацію, бронювання готельних послуг, номерний фонд, формування тарифів, знижки для гостей, виконання їхніх забаганок. Побачили робоче місце адміністратора та автоматизовану систему Ultra, яка полегшує роботу не тільки служби прийому і розміщення гостей, а й інших структурних підрозділів готелю. Обговорили навички, необхідні для успішної роботи на цій та інших посадах. Згадали практики і стажування, які істотно допомогли в працевлаштуванні у готелі. І, звісно, студентів цікавили питання мотивації працівників, рівень зарплати, наявність "чайових". Не оминули увагою і проблемні питання в роботі адміністратора - конфліктні ситуації та їх вирішення.
Такі заняття із практиками готельно-ресторанного сервісу демонструють вчергове тісний зв'язок між теоретичним навчанням і можливістю на практиці використати знання, отримані в аудиторії.
Приємно, що обличчями готелю "Vilson", крім Дар'ї Матюніної, є й інші наші випускниці - Матирко Катерина та Матвєєва Валерія (старший адміністратор).

більше >>>

Тристороння зустріч гарантів освітніх програм, 16.02.2023 р.

16 лютого 2023 року відбулася тристороння зустріч гарантів освітніх програм спеціальностей 241 "Готельно-ресторанна справа" та 242 "Туризм" Ужгородського, Хмельницького та Чернівецького національних університетів, керівництва відповідних факультетів, стейкхолдерів сфери гостинності та здобувачів вищої освіти з метою обговорення діючих освітніх програм та внесення змін до них. Участь у обговоренні взяли гарант ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" Галина Круль, гарант ОП "Міжнародний туризм" Олександр Король і заступниця декана географічного факультету з навчально-методичної роботи та проєктного менеджменту Наталя Андрусяк (співвласниця туристичної агенції "Buktravel").
Гаранти представили проєкти своїх програм, зазначили їхні особливості та проблемні моменти. Здобувачі висловили побажання стосовно впровадження нових освітніх компонент, збільшення кредитів на викладання важливих, на їхню думку, дисциплін фахового спрямування. Стейкхолдери наголосили на практичній складовій у навчальному процесі, на формуванні навичок спілкування у сфері гостинності.
Такі зустрічі варто проводити регулярно для обміну думками, ідеями, позитивним досвідом, науковими та навчально-методичними надбаннями.
Дякуємо організаторам Журбі Ігорю Євгеновичу (ХНУ), Жовтані Руслані Ярославівні (ДВНЗ "УжНУ") та всім учасникам зустрічі.

більше >>>

Онлайн-зустріч з партнером Travel Study & Work, 16.02.2023 р.

16 лютого 2023 року відбулась онлайн-зустріч з нашим партнером Travel Study & Work щодо стажування здобувачів вищої освіти спеціальності 242 "Туризм". Цьогоріч запропоновані вакансії трансферних гідів у Туреччині та Греції, аніматорів, персоналу готелів та ресторанів у Болгарії та Словаччині.
Презентація можливостей, відповіді на найактуальніші питання, враження тих студентів, які стажувались на курортах Туреччини і Словаччини в попередні роки - такою була нинішня зустріч. Ті здобувачі вищої освіти, які, крім теоретичних знань, прагнуть здобути практичні навички, вже заповнюють анкети та очікують на співбесіди з роботодавцями.
Дякуємо за співпрацю Руслані Жовтані, Валерію Болкуну та TSW! Успішного, позитивного Сезону-2023.

більше >>>

Допомога для ЗСУ, 16.02.2023 р.

Викладачі та співробітники кафедри географії та менеджменту туризму ЧНУ ім. Федьковича придбали 100 пар термохімічних грілок для захисників ЗСУ. Разом з теплими власноруч виготовленими шкарпетками ці речі вирушать туди, де вони зараз найбільше потрібні. Не припиняємо допомагати нашим воїнам виборювати Перемогу у цій війні!

більше >>>

Участь у Міжнародній Карпатській школі, 15.02.2023 р.

15 лютого 2023 р. доцент кафедри географії та менеджменту туризму Жанна Іванівна Бучко взяла участь у Міжнародній Карпатській школі "СТАЛИЙ РОЗВИТОК КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ" та виступила з доповіддю на тему "Проблеми збереження історико-культурного потенціалу в умовах війни", що була включена до Модулю "Перспективи сталого туризму, збереження рекреаційних ресурсів".
Організатори: Київський національний університет і мені Тараса Шевченка (географічний факультет), Національний Екологічний Центр України, Косівський осередок Наукового товариства імені Шевченка (Івано-Франківська область). Захід проводиться за сприяння та участі науковців Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного університету «Львівська політехніка», Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, Державного університету інфраструктури та технологій, Буковинського державного медичного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, партнерських університетів країн Балтійського регіону, Національних природних парків Карпатського регіону.
Цьогоріч проєкт Карпатська школа відбувається вже всьоме (упродовж останніх трьох років - у онлайн-форматі).

більше >>>

Знайомство з новим партнером Algoos Study, Work & Travel, 15.02.2023 р.

15.02.2023 р. відбулось знайомство з нашим новим партнером Algoos Study, Work & Travel щодо можливостей стажування для студентів спеціальності 242 Туризм (ОП "Міжнародний туризм" і " Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг").
Перелік країн та можливих вакансій у сфері готельно-ресторанного сервісу з року в рік розширюється. Хороші вакансії в кращих готелях Кіпру, Греції та Іспанії дозволять відпрацювати навички обслуговування в сфері туристичного супроводу, готельного та ресторанного сервісу, організації дозвілля та попрактикуватися в англійській мові. Окрім того, таке стажування - це ще й вміння працювати в команді, спілкуватись з гостями, вирішувати конфліктні ситуації, пізнання культури і традицій цих країн, нові знайомства та враження.

більше >>>

Обговорення освітніх програм, 14.02.2023 р.

16 лютого 2023 о 16:00 відбудеться зустріч представників Ужгородського, Хмельницького та Чернівецького національних університетів та стейкхолдерів щодо обговорення освітніх програм з туризму та готельно-ресторанної справи.

Стажування у Греції, Іспанії та на Кіпрі, 13.02.2023 р.

15.02.2023 р. о 13.15 год. відбудеться зустріч із представниками Algoos Study, Work & Travel щодо можливостей стажування за кордоном. Студенти географічного факультету, які навчаються на ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» і «Міжнародний туризм» мають можливість пройти стажування у Греції, Іспанії та на Кіпрі.

Акредитація ОП «Міжнародний туризм», 9.02.2023 р.

З 28 лютого по 2 березня 2023 р. відбуватиметься акредитація освітньо-професійної програми «Міжнародний туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 "Туризм".

Акредитаційна справа >>>

Наказ >>>

Розпочався навчальний процес, 01.02.2023 р.

З 1 лютого розпочався новий семестр для здобувачів вищої освіти 1-4 курсів першого (бакалаврського) рівня спеціальності 242 "Туризм" в очному форматі. Реалії сьогодення доводять, що навчання в аудиторіях є найпродуктивнішим, оскільки, навіть за відсутності світла чи повітряних тривог, завжди є можливість живого спілкування.

більше >>>

Розглянуто зміни до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», 26.01.2023 р.

Зміни до освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» були розглянуті на засіданнях навчально-методичної ради географічного факультету (протокол № 5 від 25 січня 2023 року) та навчально-методичної комісії при Вченій раді географічного факультету (протокол № 1 від 25 січня 2023 року) з ухвалою «затвердити, подати на розгляд Вченої ради факультету і порушити клопотання перед Вченою радою університету про затвердження змін до ОП».
На засіданні Вченої ради географічного факультету 26 січня 2023 року зміни до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» були затверджені (протокол № 7 від 26 січня 2023 року)

Вручення дипломів випускникам-магістрам, 23.01.2023 р.

23 січня, в Мармуровій залі Чернівецького національного університету відбулося урочисте вручення дипломів випускникам-магістрам географічного факультету. На церемонію задля привітань завітали ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Роман ПЕТРИШИН, стейкголдери географічного факультету, голови ЕК Микола БІЛОКОНЬ, Петро БРИЖАК, Олена КРАСОВСЬКА, Наталія КУРИШ, декан географічного факультету Мирослав ЗАЯЧУК, завідувачі кафедр та викладачі.

Науково-методичний семінар, 30.12.2022 р.

29 грудня 2022 року відбувся науково-методичний семінар кафедри географії та менеджменту туризму на тему: «Критерії оцінювання навчальних досягнень здобувачів вищої освіти».
Розглянуто питання: 1). Про контроль і систему оцінювання результатів навчання здобувачів вищої освіти; 2). Про апеляцію на результати підсумкового семестрового контролю знань студентів.
Доповідач: завідувач кафедри, доц. Король О.Д.

протокол

Затвердження змін до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», 29.12.2022 р.

29 грудня 2022 р. на засіданні кафедри географії та менеджменту туризму були затверджені зміни до освітньої програми «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 «Туризм», які були напрацьовані на засіданні проєктної групи 5.12.2022 р., обговорені на зустрічі зі здобувачами вищої освіти 19.12.2022 р. і зустрічі зі стейкхолдерами 22.12.2022 р. та затверджені на засіданні проєктної групи 29.12.2022 р.

див. витяг з протоколу кафедри

Засідання проєктної групи щодо затвердження проекту змін до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», 29.12.2022 р.

29 грудня 2022 року відбулось засідання проєктної групи щодо затвердження змін до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг». Були узагальнені і враховані пропозиції та побажання, що надійшли від членів проєктної групи, здобувачів вищої освіти і представників стейкхолдерів під час попередніх зустрічей. Всі зміни наведені в Таблиці пропозицій, на основі якої був сформований і затверджений Проєкт освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг».

див. протокол №4

Обговорення змін до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» зі стейкхолдерами, 22.12.2022 р.

В рамках обговорення змін до освітньої програми "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" 22 грудня 2022 року відбулась зустріч зі стейкхолдерами, серед яких були присутні директорка туристичного оператора "Агора тур" Горенчук Анжела Олександрівна, старша адміністраторка готельно-ресторанного комплексу "Rivoli City Club" (м. Чернівці) Дмитрюк Ірина (випускниця спеціальності "Туризм"), співвласниця готельно-ресторанного комплексу "Allure Inn" (м. Чернівці) Жадан Діана, власниця закладу ресторанного господарства італійської кухні "Contento" (м. Хмельницький) Балюк Анастасія, співвласниця туристичної агенції "Bultravel" ФОП Аніпко Наталія Петрівна. Гарант ОП Круль Г.Я. презентувала оновлену програму, після чого жваво обговорювали пропозиції практиків стосовно необхідних теоретичних знань і практичних навичок здобувачів вищої освіти за даною освітньою програмою. Всі висловлені пропозиції будуть враховані в оновленій редакції ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг"

див. протокол №3
більше >>>

Обговорення змін до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» зі здобувачами вищої освіти, 19.12.2022 р.

19 грудня 2022 р. відбулась зустріч проєктної групи ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" зі здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) освітнього рівня другого і третього року навчання з метою обговорення змін до освітньо-професійної програми, затвердженої в 2019 році. Гарант ОП Круль Галина Ярославівна та завідувач кафедри географії та менеджменту туризму (член проєктної групи) Король Олександр Дмитрович презентували здобувачам освіти напрацьовані групою окремі зміни.
Здобувачі вищої освіти також прийняли активну участь в обговоренні, висловили побажання стосовно збільшення годин іноземної мови та практики на підприємствах готельного, ресторанного та туристичного обслуговування. Схвально сприйняли збільшення освітніх компонент професійного спрямування. Запропонували запроваджувати замість звичних лекційних чи семінарських занять інтерактивні роботи із моделюванням реальних ситуацій, створенням цікавих проєктів, дегустаціями тощо.
Конструктивні побажання наших здобувачів освіти будуть враховані у наступній редакції ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг"

див. протокол №2
більше >>>

Заняття гуртка «Сім пагорбів», 14.12.2022 р.

14 грудня 2022 р. відбулося заняття з організації екскурсійного супроводу в рамках роботи дослідно-прикладного туристично-екскурсійного гуртка «Сім пагорбів» кафедри географії та менеджменту туризму Чернівецького національного університету на тему: «Атрактивні підходи в екскурсійному супроводі (на прикладі історичного середмістя Чернівців)»

більше >>>

Зустріч проєктної групи ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», 5.12.2022 р.

5 грудня 2022 р. в центральному офісі компанії "ОЗЗІ" відбулася зустріч проєктної групи щодо внесення змін до освітньої програми "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. На зустрічі були присутні члени проєктної групи - доценти кафедри географії та менеджменту туризму Галина Круль (гарант освітньої програми), д. геогр. н. Олександр Король, Оксана Заячук та Наталя Андрусяк (директорка туристичної агенції "Buktravel"), керівник ТОВ «ОЗЗІ ГРУП» Олексій Назаров, директор туристичного комплексу "Карпати МИГОВО" Руслан Рудейчук (стейкхолдери).
Йшлося про те, що більше уваги в навчальному процесі потрібно приділяти практичній складовій. Погодили зі стейкхолдерами можливості організації таких занять на підприємствах готельного ("Карпати МИГОВО") і ресторанного ("ОЗЗІ", "YOKI") сервісу.
Наголосили на важливості поглибленого вивчення іноземної (англійської) мови, освоєння сучасних програмних продуктів українського та європейського зразка і запровадження сучасних нових методів практичного навчання, в т.ч. у вигляді рольових ігор, для вдосконалення навичок комунікації з клієнтами готельно-ресторанних і туристичних підприємств.
Проєктна група напрацювала зміни до існуючої освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», що сформульовані в Таблиці пропозицій проєктної групи.

див. протокол №1

Таблиця пропозицій
більше >>>

Перегляд ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг», 22.11.2022 р.

До уваги здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, науково-педагогічних працівників, роботодавців та інших стейкхолдерів пропонується перегляд освітньої програми «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» за спеціальністю 242 «Туризм». З 22 листопада 2022 р. розпочинається процедура громадського обговорення. Попереднє обговорення змін до ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» першого (бакалаврського) рівня відбудеться 23 грудня 2022 р.
Пропозиції надсилати до 22 грудня 2022 року на адресу g.krulјЋ fхШ@ХB chnu.edu.ua або м.Чернівці, вул. Коцюбинського 2, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, географічний факультет, кафедра географії та менеджменту туризму, Круль Галині Ярославівні (гарант ОП).
Дякуємо за співпрацю!

Круглий стіл «Туризм в умовах війни, переосмислення», 11.11.2022 р.

11 листопада 2022 р. у Блакитній залі ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбувся захід у форматі круглого столу на тему «Туризм в умовах війни, переосмислення», ініційований та проведений Департаментом регіонального розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації (обласної військової адміністрації) спільно з географічним факультетом Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.
Проблематика заходу зібрала майже 80 учасників: представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, суб’єктів туристичної діяльності, науковців. У доповідях звучали актуальні питання роботи туристичного бізнесу в умовах війни, виклики щодо розвитку туризму в громадах області, а також нові можливості туризму в контексті інтеграції внутрішньо переміщених осіб та реабілітації військових на основі рекреаційно-оздоровчого потенціалу області.
У роботі Круглого столу активну участь взяли викладачі географічного факультету: декан, д.геогр.н. Заячук М.Д., заступник декана к.геогр.н. Брик С.Д., доценти кафедри географії та менеджменту туризму Андрусяк Н.С., Аніпко Н.П., Бучко Ж.І., та студенти, що навчаються на освітніх програмах «Міжнародний туризм» та «Регіональний розвиток».

більше >>>

Обговорення зі стейкхолдерами проєкту ОП «Міжнародний туризм і туроперейтинг», 9.11.2022 р.

9 листопада 2022 року відбулася он-лайн зустріч зі стейкхолдерами керівника проєктної групи з розробки нової ОП «Міжнародний туризм та туроперейтинг» другого (магістерського) рівня вищої освіти, завідувача кафедри географії та менеджменту туризму Короля О.Д., та членів прєктної групи. На зустрічі обговорювався проєкт нової освітньо-професійної програми «Міжнародний туризм та туроперейтинг», який представники туристичного бізнесу оцінили позитивно. Запропоновані ними зміни були внесені в проєкт нової ОП.

протокол засідання >>>

Стажування в Болгарії, 8.11.2022 р.

Те, що є безцінним під час навчання на спеціальності "Туризм" (ОП "Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг" чи "Міжнародний туризм"), - стажування на відомих курортах Туреччини, Болгарії та Словаччини завдяки співпраці з TSW (Travel Study Work).
Літній сезон в Болгарії завершився успішно, надійшли сертифікати від TSW та позитивні характеристики від менеджерів готелю Tui Blue Nevis Resort на адресу здобувачок вищої освіти третього року навчання на ОП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» Георгійчук Олександри та Патри Лєни.
Досвід роботи в готелі на посадах офіціантів, барменів чи баристи не здобувається в аудиторіях.
Вміння спілкуватися, вирішувати проблемні ситуації, гартувати характер, враховувати побажання керівництва, відшліфовувати майстерність - це те, що є стартовою сходинкою для подальшого втілення своїх мрій у сфері гостинності!
Дякуємо за співпрацю TSW в особі Руслани Жовтані.

більше >>>

Обговорення зі студентами проєкту ОП «Міжнародний туризм і туроперейтинг», 8.11.2022 р.

8 листопада 2022 року відбулася зустріч зі студентами 3-5 курсів спеціальності 242 «Туризм», на якій обговорювався проєкт нової освітньо-професійної програми "Міжнародний туризм та туроперейтинг" другого (магістерського) рівня вищої освіти. Студентами були розглянуті нормативні дисципліни та запропоновані зміни до вибіркових дисциплін, які були позитивно сприйняті проєктною групою та внесені до освітньої програми

протокол засідання >>>

Зустрічі щодо обговорення проєкту ОПП «Міжнародний туризм і туроперейтинг», 05.11.2022 р.

8-9 листопада 2022 р. відбудуться зустрічі проєктної групи з розробки нової ОПП «Міжнародний туризм та туроперейтинг» другого (магістерського) рівня вищої освіти щодо обговорення проєкту цієї програми з усіма зацікавленими особами. Зустріч відбуватиметься у змішаному форматі за посиланням: https://meet.google.com/fnb-wzhr-vtz
зі студентами – 8 листопада о 14:40 год. в ауд. №7;
зі стейкхолдерами – 9 лситопада о 12 год. на кафедрі географії та менеджменту туризму.

Див. проєкт ОП

Бінарна лекція з шеф-кухарем, 4.11.2022 р.

4 листопада 2022 р. в рамках проходження асистентської практики відбулась бінарна комбінована лекція для здобувачів вищої освіти спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг") 3-го року навчання з дисципліни "Організація ресторанної справи" на тему "Устаткування закладів ресторанного господарства". Лектором був шеф-кухар із 20-річним стажем роботи Роман Граф, який працює в ресторані при готелі Wellnesshotel Linde (Sulzberg, Austria). З допомогою сучасних технологій відстань не стала перешкодою для зустрічі. Дізналися про особливості діяльності ресторану при готелі, організацію виробничих приміщень, устаткування, необхідне для безперебійного обслуговування гостей за різними системами харчування (шведський стіл, комплексні обіди чи вечері, а ля карт). Було цікаво і пізнавально.

більше >>>

Засідання проектної групи по освітній програмі «Міжнародний туризм і туроперейтинг», 2.11.2022 р.

02 листопада 2022 року на кафедрі географії та менеджменту туризму відбулося засідання проектної групи щодо розробки нової освітньої програми «Міжнародний туризм і туроперейтинг» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 «Туризм». Був затверджений перелік нормативних дисциплін та визначено підходи щодо формування переліку вибіркових дисциплін.

протокол засідання >>>

Квест "Дворами за скарбами", 2.11.2022 р.

Нещодавно, в межах нашого факультету відбувся квест «Дворами за скарбами». Під час якого брали участь 5 команд, і кожна із них стала переможцем.

більше >>>

Дозвілля здобувачів вищої освіти, 8-9.10.2022 р.

Попри військову агресію росії проти УКРАЇНИ теплі жовтневі вихідні провели з користю. Студенти ОП "Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг" 312 групи разом із наставницею Круль Г.Я. впродовж 8-9 жовтня 2022 р. знайомилися з неймовірним рекреаційним потенціалом Львова. Величні храми, просторі площі, фонтани, неповторні будівлі, вуличні музики, вузенькі вулички із затишними кав'ярнями, крамничками, хостелами та готелями - все працює для численних туристів. Згадували все, що вчили дистанційно чи аудиторно ("Організацію екскурсійних послуг", "Планування, дизайн...", "Організацію готельної та ресторанної справи"...). Вдалося поєднати корисне із приємним.

більше >>>

Міжнародна науково-практична конференція, 5.10.2022 р.

5 жовтня 2022 р. доцент кафедри географії та менеджменту туризму Жанна Бучко взяла участь у роботі 3-ої Міжнародної науково-практичної конференції «Міждисциплінарні інтеграційні процеси у системі географічної, туризмологічної та екологічної науки». Онлайн-захід організувала кафедра географії України і туризму Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка з нагоди 30-річчя від її створення.
Доповідь Ж.І. Бучко на тему «Об’єкти культурної спадщини України в умовах військового урбіциду» викликала обговорення та схвальні відгуки.

більше >>>

Практичні заняття у вигляді екскурсії містом, 29.09.2022 р.

29 вересня 2022 р. поєднали декілька навчальних дисциплін ("Туристично-краєзнавча робота", "Готельна індустрія України" та "Географія сфери обслуговування") для здобувачів вищої освіти 2 курсу спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм" і "Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг") однією екскурсією історичною частиною м. Чернівці.
Окрім ознайомлення з історією міста та краю, студенти дізнались про зародження готельної справи у Чернівцях і причини її виникнення, а заодно на практиці мали можливість оцінити надання екскурсійної послуги.
Такі заняття, окрім практичної складової, мають ще й пізнавальну, виховну та патріотичну цінність, оскільки своїм прикладом викладачі намагаються прививати любов до України та рідного міста чи міста, де навчаєшся впродовж студентських років.
Після завершення екскурсії приємно було почути, що наше місто є дійсно цікавим, з надзвичайною архітектурою, унікальними пам'ятками та родзинками, оригінальними будівлями та подарунками ковалів, незабутніми історіями та легендами.

більше >>>

Заходи до Всесвітнього дня туризму, 27.09.2022 р.

27 вересня 2022 р. На завершення відзначення Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні студенти другого курсу кафедри географії та менеджменту туризму освітньої програми «Міжнародний туризм» здійснили екскурсію до Чернівецького обласного художнього музею, який з нагоди свята запросив на день відкритих дверей і надав можливість насолодитися експозиціями музеїв безкоштовно. Зважаючи на те, що попередній навчальний рік майже весь час минув у форматі віддаленого навчання, така екскурсія подарувала безліч позитивних емоцій.

більше >>>

Заходи до Всесвітнього дня туризму, 27.09.2022 р.

27 вересня 2022 р. День туризму цьогоріч виявився для студентів нашої кафедри щедрим на продуктивне спілкування й конструктивні зустрічі. Так, на практичному занятті з дисципліни «Спортивний туризм» (2-ий курс ОП «Міжнародний туризм») запрошені спікери, засновники туристичного клубу «Буковина-X-тур» Ігор Будніков та Галина Грубляк розповіли про напрямки, форми та тенденції активного туризму в регіоні. Студенти довідалися про різноманітні цікаві програми з пішохідного, гірського, лижного, водного, спелеологічного туризму. Окрема увага приділялася популярному напрямку тімбілдінг. Щиро вдячні нашим стейкхолдерам за приділений час та цінний досвід, якого не здобути в онлайн-форматі.

більше >>>

Заходи до Всесвітнього дня туризму, 27.09.2022 р.

Сьогодні у Всесвітній день туризму відбулася зустріч студентів географічного факультету спеціальності «Туризм» з екскурсоводами м.Чернівці.
Ярослав Адамчук та Аполлінарія Маковська поділилися зі студентами досвідом роботи екскурсоводами, розкрили особливості професії.
Наші студенти дізналися секрети та «фішки» роботи з туристами та отримали корисні поради. Найактивніша студентка отримала подарунок від пана Ярка.
Впевнені, що дана зустріч допоможе майбутнім працівникам туризму розвиватися опанувати таку непросту та цікаву справу.

більше >>>

Бінарна лекція з адміністратором готелю, 26.09.2022 р.

26 вересня 2022 р. в рамках викладання дисциплін "Технологія готельної справи та організація послуг гостинності" (для студентів ОП "Міжнародний туризм") та "Організація готельної справи" (для ОП "Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг") була проведена відеозустріч з адміністратором готелю "Allure Inn" Анастасією Заячук.
Мали можливість ознайомитись із номерним фондом готелю, подивитись вмеблювання та устаткування номерів і санвузлів. Почули про послуги харчування та додаткові, які пропонуються гостям. Також цікаво було дізнатися тарифи на проживання в номерах; особливо популярні номери та такі, що викликають негативні емоції у гостей і причини цього.
З'ясували, яке програмне забезпечення використовують у готелі, чи виникали конфліктні ситуації і як вони вирішувались.
Такий формат зустрічі дуже зручний, оскільки не створює дискомфорт працівникам готелю.

більше >>>

Екскурсія до готелю, 21.09.2022 р.

З початком нового навчального року намагаємось створити умови для наближення змісту предметів ОП "Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг" та "Міжнародний туризм" до реального життя. В рамках вибіркової дисципліни "Готельна індустрія України" здобувачі вищої освіти 210 та 212 груп 21 вересня 2022 р. відвідали готель "Магнат Централь" (Чернівці) з метою ознайомлення з його структурою, проблемами та особливостями діяльності в сучасних умовах.

більше >>>

Героям слава! 11.09.2022 р.

11 вересня 2022 р. загинув наш випускник Євген Ролдугін, який ще в 2014 р., будучи студентом другого курсу, вирішив захищати нашу Батьківщину та її європейські цінності. Був у найгарячіших точках Донбасу - Маріуполі, Пісках, Авдіївці, Опитному та ін. Повернувшись до мирного життя, ділився своїми спортивними вміннями з джиу-джитсу із підростаючим поколінням.
Свою історію й про те, чому став учасником російсько-української війни, він виклав у книзі "Час відважних", де Женя написав про покоління добровольців 2014 року.
Із початком повномасштабного вторгнення росії Євген без вагань долучився до захисту України від нахабних рашистів.
Був поранений... Продовжив боронити країну, рятуючи життя побратимів.
Розумним, вихованим, інтелігентним, чесним, ЛЮДИНОЮ із загостреним почуттям справедливості, добрим та чуйним серцем, ЛЮДИНОЮ, вчинки якої гідні наслідування і шани, залишиться він у нашій пам'яті та серцях!
ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЮ!!!!

більше >>>

Літня школа в Ясах, 15.07.2022 р.

З 4 до 15 липня 2022 р. на запрошення "Alexandru Ioan Cuza" University of Iasi (Romania) здобувачі вищої освіти третього (Ольга Бойчук) і першого (Яна Стоколос і Карина Квятковська) років навчання спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм") скористалися можливістю відвідати літню школу університету. Програма перебування була дуже насиченою: перший тиждень присвячений географічним питанням розвитку туризму (туризмознавству), другий - техніці створення турів.
Окрім теоретичних (лекційних) занять, щодня програма передбачала екскурсії (знайомство з університетом в Ясах та його неймовірною галереєю і бібліотекою, пізнання історії Румунії екскурсією до Палацу культури (колишнього князівського палацу Молдавії), оглядини Румунської національної опери), прогулянки до ботанічного саду, походи за місто (основи спортивного туризму та орієнтування), сплав на каяках, ознайомлення з технологією виробництва вина з подальшою його дегустацією в Енологічному інституті Яського університету наук про життя, пізнання особливостей румунської кухні та неймовірної гостинності місцевих мешканців.
Не оминули увагою учасники Літньої школи і війну в Україні. Завдяки розповідям наших студентів, європейці краще зрозуміли реальність в нашій країні.
Отриманий досвід, мовна практика (спілкування англійською), нові знайомства зі студентами з різних куточків світу, нові знання про таку близьку сусідню країну, емоції, враження, СЕРТИФІКАТ - це те, що отримали наші дівчата за два тижні Літньої школи в Ясах.

більше >>>

Віртуальні екскурсії університетами Чернівців та Дніпра, 11.07.2022 р.

11 липня 2022 р. продовжилася спільна навчальна туристична практика студентів галузі знань «Сфера обслуговування» двох освітніх закладів (Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Університету митної справи та фінансів). Тож цього дня відбулися дві віртуальні екскурсії. Під час першої з них був презентований університет-партнер, а з цією метою студенти спеціальності «Туризм» Микита Остапюк, Каріна Пукас і Анастасія Кабась під керівництвом доцента кафедри готельно-ресторанної справи Костянтина Миколайовича Горба підготували й провели віртуальну екскурсію Університетом митної справи та фінансів…

більше >>>

Екскурсійна складова туристичної практики двох університетів у рамках співпраці, 9.07.2022 р.

9 липня 2022 р. у рамках навчальної практики студентів першого курсу ОП «Міжнародний туризм» галузі знань «Сфера обслуговування» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича спільно з Університетом митної справи та фінансів (УМСФ) відбулися онлайн екскурсії містами Чернівці ти Дніпро. Безпосередніми слухачами екскурсії стало більше 40-ка студентів та викладачів двох освітніх закладів завдяки використанню платформи Zoom та режиму Live Stream, що чудово забезпечувався студентами Костянтином Іващуком (ЧНУ) та Анастасією Кабась (УМСФ).

більше >>>

Зустріч з очільницею туристичної галузі в Чернівецькій області, 8.07.2022 р.

8 липня 2022 р. успішно продовжився онлайн-марафон спільної навчальної практики студентів галузі знань 24 «Сфера обслуговування» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Університету митної справи та фінансів (УМСФ). Відбулася змістовна й продуктивна зустріч з Христиною Василівною Марчук, заступником директора Департаменту регіонального розвитку Чернівецької обласної військової адміністрації, начальником управління з питань місцевого самоврядування та розвитку туризму…

більше >>>

Випуск бакалаврів, 7.07.2022 р.

Чотири роки навчання, державний іспит уже позаду. Тож цю сторінку можна вже перегорнути. Сьогодні 7 липня 2022 р. здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 242 "Туризм" отримали дипломи.

більше >>>

Зустріч із співзасновницею ГО «Туристичний центр Кривбастур», 7.07.2022 р.

Важливим заходом у межах спільного міжуніверситетського онлайн-марафону навчальної практики студентів спеціальності «Туризм» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро) стала зустріч із співзасновником громадської організації «Туристичний центр Кривбастур», кандидатом географічних наук, доцентом кафедри туризму та економіки Криворізького державного педагогічного університету Вікторією Сергіївною Пацюк…

більше >>>

Зустріч зі стейкхолдером, представницею туристичної агенції «Мандарин» у м. Кременчук Іриною Гайдуровою, 7.07.2022 р.

7 липня в рамках навчальної практики студентів галузі знань 24 «Сфера обслуговування», спільної для Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (спеціальність 242 Туризм) та Університету митної справи та фінансів (спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа та 242 Туризм), відбулася важлива зустріч зі стейкхолдером, представницею туристичної агенції «Мандарин» у м. Кременчук Іриною Гайдуровою…

більше >>>

Зустріч з випускником географічного факультету, заступником директора Національного природного парку «Вижницький», 6.07.2022 р.

Завершальним 6 липня 2022 р. заходом пілотного, спільного між двома університетами онлайн-марафону навчальних практик студентів спеціальностей 241 та 242 з Університету митної справи та фінансів та Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича стала зустріч із фахівцем природоохоронної справи, випускником географічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича, заступником директора Національного природного парку «Вижницький» Віталієм Стратієм…

більше >>>

Зустріч зі стейкхолдером в рамках туристично-краєзнавчої практики, 6.07.2022 р.

6 липня 2022 р. стартував наш «експериментально-інноваційний» онлайн-марафон зустрічей із фахівцями туристичної сфери у рамках навчальних практик студентів спеціальності «Туризм» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича і спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро).
Зустріч друга. Наш гість - Олександр Пилипчук, професійний гід-екскурсовод, співробітник туристичного оператора «Kraina UA - Подорожі Україною», письменник, автор художньо-краєзнавчого фентезі-роману про Київ «Місто химер і райських птахів», засновник проєкту Прогулянки унікальним Містом - Київ…

більше >>>

Літні практики, 6.07.2022 р.

Розпочався сезон навчально-туристичних практик для студентів освітньої програми «Міжнародний туризм». Цьогоріч в умовах воєнного стану практики відбуваються в онлайн-режимі. Але завдяки співпраці кафедри соціальної географії та рекреаційного менеджменту ЧНУ ім. Ю. Федьковича та кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро) вдалося створити спільний проєкт, до якого долучилися студенти й викладачі обох закладів освіти. Відповідно до узгодженої програми заплановано близько десяти спільних зустрічей зі стейкхолдерами…

більше >>>

Кваліфікаційний іспит, 29.06.2022 р.

З 22 до 29 червня 2022 р. здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти складали кваліфікаційний іспит з фахових дисциплін за ОП «Міжнародний туризм» зі спеціальності 242 "Туризм". Вперше працювали дві комісії, одну з яких очолила випускниця даної освітньої програми, власниця туристичної агенції "Аруба тур" Ксенія Юріївна Дяконенко. На засіданнях другої комісії головував Віктор Володимирович Скрипник - керівник туристичного оператора "МОСТЕЦ Садниста". За п'ять днів іспит успішно склали 106 здобувачів вищої освіти.
Незважаючи на дистанційний формат наша комісія створила урочисту атмосферу завдяки сучасним технічним засобам.

більше >>>

Гостьова лекція проректора університету Штефана чел Маре (м Сучава, Румунія) Штефана Пурича, 26.05.2022 р.

25 травня 2022 р. відбулася гостьова лекція проректора університету Штефана чел Маре (м. Сучава, Румунія), почесного доктора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, професора Штефана Пурича на тему «Транскордонна співпраця України та Румунії в галузі туризму» для студентів 3-го курсу бакалаврського рівня ОП «Міжнародний туризм» з дисципліни «Транскордонний туризм» та студентів магістерського рівня ОП «Менеджмент туристичної індустрії» з дисципліни «Транскордонне регіональне співробітництво в туристичній галузі»…

більше >>>

Зустріч з мером Чернівців, 25.05.2022 р.

25 травня 2022 р. завдяки зусиллям викладачів кафедри економічної географії та екологічного менеджменту Єремії А.І. та Підгірної В.Н. відбулася зустріч здобувачів вищої освіти спеціальностей "Менеджмент туристичної індустрії" та "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм" і "Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг") із мером Чернівців Романом Васильовичем Клічуком в Червоній залі Чернівецького національного університету. Говорили про стан розвитку туризму в місті, проблеми, шляхи їх вирішення та перспективи цієї галузі у післявоєнний період. Мер щиро відповів на питання молоді і поділився планами на майбутнє.

більше >>>

Бінарна лекція, 16.05.2022 р.

16 травня 2022 р. відбулась бінарна лекція з дисципліни "Управління регіональним розвитком туризму" для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) освітнього рівня спеціальності 242 "Туризм" на тему "Управління туристичними дестинаціями". Спікером зустрічі була випускниця кафедри географії та менеджменту туризму Доліба Юлія - начальниця відділу розвитку індустрії гостинності Управління туризму Львівської міської ради.
На власному практичному досвіді роботи Юлія Володимирівна довела можливість ефективності управління і реалізації проєктів в найбільшій туристичній дестинації заходу України.

більше >>>

Захисти курсових робіт, 13.05.2022 р.

10, 11, 13 травня 2022 р. відбулися захисти курсових робіт здобувачами вищої освіти третього і четвертого курсів першого (бакалаврського) освітнього рівня спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм").

більше >>>

Бінарна лекція за участі стейкхолдерів з дисципліни «Екологічний та агротуризм», 2.05.2022 р.

2 травня 2022 р. відбулася бінарна лекція на тему «Екотуристичні об’єкти заповідних територій в умовах війни» для студентів 3 курсу ОП «Міжнародний туризм» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича з дисципліни «Екологічний та агротуризм» (д.геогр.н., доц. БучкоЖ.І.) та студентів 3 курсу ОП «Екологія» Чорноморського національного університету імені Петра Могили з дисципліни «Заповідна справа» (к.геогр.н., доц. Патрушева Л.І.)…

більше >>>

Екскурсії Чернівцями для вимушених переселенців, 4.04.2022 р.

Члени "Асоціації працівників туристичного супроводу Буковини", серед яких є викладачі географічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан Брик, Галина Круль та Марія Паламарюк, запропонували вимушеним переселенцям і всім бажаючим долучитися до коротких оглядових екскурсій Чернівцями, щоб краще пізнати та зрозуміти наше чарівне місто, а заразом і допомогти українській армії здолати ворога: мінімум 50% усіх зібраних коштів одразу ж спрямовуються на допомогу ЗСУ. Екскурсії проводяться по четвергах, п’ятницях, суботах та неділях. Кожного разу екскурсію проводить інший екскурсовод з асоціації. Участь в екскурсії - за посильну плату на власний розсуд (хто скільки може).

більше >>>

Гостьова лекція Ольги Любіцевої з дисципліни «Географія туризму», 22.03.2022 р.

22 березня 2022 р. на географічному факультеті відбулася непересічна подія. На запрошення декана М. Д. Заячука та завідувачки кафедри соціальної географії та рекреаційного природокористування Ж. І. Бучко охоче відгукнулася Ольга Олександрівна Любіцева, яка нині перебуває в Чернівцях. Любіцева О.О. - доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри країнознавства і туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка – провела лекцію на тему «Географія туризму: концептуальні положення» з дисципліни «Географія туризму» для студентів 4 курсу ОП «Міжнародний туризм» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Під час заняття були розкриті актуальні питання, що стосуються місця географії туризму у системі наук, етапів розвитку географічних досліджень туризму в Україні, структури туризмології та індустрії туризму, туристичних дестинацій, концепцій географії туризму, напрямів досліджень географії туризму й рекреації, теоретичних проблем туризмології…

більше >>>

Випуск магістрів 2020-2021 років навчання, 21.01.2022 р.

21 січня 2022 р. відбулось вручення дипломів нашим випускникам-магістрам. Щасливої долі, успіхів у дорослому житті, вірних друзів і коханих. Щоб усі знання, які ви отримали за 5,5 років навчання, стали вам у нагоді. Піднімайте туризм попри всілякі перешкоди на нові щаблі! І згадуйте з теплом нашу географічну родину!

більше >>>

Студенти й викладачі отримали сертифікати «Академії готельного господарства», 4.01.2022 р.

Завершення 2021 року виявилося щедрим для одинадцяти викладачів та студентів освітніх програм «Міжнародний туризм» та «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг», які упродовж місяця навчалися за програмою Центру сталого туризму Українських Карпат...

більше >>>

Меморандум про співпрацю, 29.12.2021 р.

29 грудня 2021 р. між Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича та Чернівецьким торговельно-економічним інститутом Київського національного торговельно-економічного університету був підписаний Меморандум про співпрацю, що передбачає широке співробітництво у сфері подання наукових та освітніх послуг, обмін досвідом, впровадження інноваційних технологій за спеціальностями: 073 "Менеджмент (освітня програма "Менеджмент туристичної індустрії"), 242 "Туризм".

більше >>>

Всеукраїнський науковий семінар, 16.12.2021 р.

16 грудня на географічному факультеті відбувся міжвузівський науковий семінар за участю стейкхолдерів на тему «Сільський туризм як антикризовий чинник соціально-економічного розвитку територіальних громад»
Захід модерували д.геогр.н., доцент кафедри соціальної географії та рекреаційного природокористування Жанна Бучко, к.геогр.н., асистент кафедри економічної географії та екологічного менеджменту ЧНУ імені Юрія Федьковича Марія Паламарюк, Голова правління ІФОО Спілки сільського зеленого туризму в Україні, в.о. завідувача кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Закладу вищої освіти «Університету Короля Данила» м. Івано-Франківськ Павло Горішевський.

більше >>>

Круглий стіл «Перспективи професійного розвитку фахівця сфери туризму», 9.12.2021 р.

9 грудня 2021 року відбувся круглий стіл на тему «Перспективи професійного розвитку фахівця сфери туризму: міжнародні програми практик» в дистанційному форматі (ZOOM) за участі регіонального директора Tez Tour Turkey Максима Бабічева та ін...

більше >>>

Засідання Ради стейкголдерів, 7.12.2021 р.

7 грудня 2021 р. відбулось чергове засідання Ради стейкголдерів географічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федькович. Окремим питанням йшлося про підготовку до акредитаційної експертизи ОП «Міжнародний туризм», першого (бакалаврського) рівня вищої освіти; фахові компетентності та практична підготовка...

більше >>>

Конкурс екскурсійних маршрутів «Стежками Назарія Яремчука», 29.-30.11.2021 р.

29-30 листопада на географічному факультеті відбувся перший конкурс з розробки екскурсійних маршрутів «Стежками Назарія Яремчука» за організації двох кафедр, випускних на спеціальності «Туризм»...

більше >>>

Зустріч щодо стажування в Туреччині на наступний сезон, 26.11.2021 р.

26 листопада 2021 відбулася зустріч у змішаному форматі студентів 2-4 курсів спеціальностей 242 "Туризм" з директором компаній "Calypso Tour Ua" і "Profi Study & Work" Ерканом Чавушем, на якій розповідалося про перспективи проходження стажування в Туреччині на наступний сезон...

більше >>>

Навчальна екскурсія університетом, 25.11.2021 р.

25 листопада 2021 року відбулося знайомство студентів спеціальності "Туризм" першого року навчання з історією колишньої Резиденції митрополитів Буковини і Далмації (нині - університету). В структурі навчальної дисципліни "Організація сфери гостинності" було передбачене практичне заняття на тему "Надання екскурсійних послуг"...

більше >>>

Збори трудового колективу кафедри: звіт та обрання завідувача, 23.11.2021 р.

23 листопада (вівторок) о 13 год. відбудуться збори трудового колективу кафедри географії та менеджменту туризму з основним питанням у порядок денному: звіт та обрання завідувача кафедри.
Див. план розвитку кафедри >>>

Сезон стажування "Туреччина 2021" успішно завершено, 20.11.2021 р.

Сезон "Туреччина 2021", незважаючи на теплий листопад, все ж добіг свого завершення. Найбільша команда студентів за всі роки нашої співпраці з ТО "Calypso Tour UA" повернулася зі стажування, сповнена позитивних вражень, емоцій, а найголовніше - практичного досвіду...

більше >>>

Бінарне лекційне заняття для студентів спеціальності «Туризм», 15.11.2021 р.

15 листопада 2021 року о 13.00 год. відбулася бінарна онлайн-лекція з дисципліни «Спортивний туризм» для студентів 210 групи, здобувачів першого (бакалаврського) рівня ОП «Міжнародний туризм» на тему «Організація системи безпеки в горах» за участі експерта з питань туризму та безпеки Сенчука Руслана Івановича, випускника географічного факультету...

більше >>>

Асистентська практика та лекція із фахівцем-практиком, 15.11.2021 р.

15 листопада 2021 року в рамках проходження нашими магістрами асистентської практики було проведене лекційне заняття фахівцем-практиком із навчальної дисципліни "Географія сфери обслуговування" для студентів спеціальності «Туризм»...

більше >>>

>Практичне прикладне заняття гуртка «Сім пагорбів», 11.11.2021 р.

11 лист. 2021 р. на вулицях міста Чернівці було проведене практичне прикладне заняття з організації екскурсійного супроводу в рамках роботи дослідно-прикладного туристично-екскурсійний гуртка «Сім пагорбів» на тему "Способи подачі інформації та концентрація уваги туриста"...

більше >>>

Можливості міжнародного стажування та навчання у Польщі, 5.11.2021 р.

5 листопада відбулись зустрічі науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти з представниками Вищої Школи Лінгвістичної в м. Ченстохова та Вищої Школи Хуманітас в м. Сосновець в Польщі щодо можливостей стажування, онлайн-курсів та отримання подвійних дипломів у цих закладах. Були презентовані навчальні спеціальності для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня, мовні курси з можливостями сертифікації знань з англійської мови та міжнародне науково-педагогічне стажування з фокусом на інноваційних методах і технологіях навчання.

більше >>>

Науковий семінар на кафедрі - запорука наукових здобутків, 26.10.2021 р.

26 жовтня 2021 р. на кафедрі географії та менеджменту туризму був проведений науковий семінар на тему «Суспільна географія чи географія людини і туризм». Висвітлювалися парадигми суспільної географії як наукові підходи до дослідження туризму...

більше >>>

Нагородження співробітників кафедри географії та менеджменту туризму, 13.10.2021 р.

13 жовтня 2021 р. співробітники геофаку ЧНУ ім.Ю.Федьковича відзначені високими нагородами. Серед тих, хто представляв кафедру були Вячеслав Явкін – Почесна відзнака Чернівецької обласної ради – медаль "За заслуги перед Буковиною", Олександр Король – Подяка ректора ЧНУ за наукові досягнення – захист докторської дисертаці...

більше >>>

Навчальна туристично-краєзнавча практика 2021, 10.07.2021 р.

Традиційно липень розпочинається з виїзної частини навчальної туристично-краєзнавчої практики для здобувачів вищої освіти 1 і 2 курсів першого освітнього рівня (бакалавр) спеціальності 242 "Туризм" (112 група - ОП "Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг" і 210 група - ОП "Міжнародний туризм")...

більше >>>

До відкриття туристичного сезону долучилися науковці географічного факультету, 22.05.2021 р.

22 травня на Соборній площі відбувся щорічний Буковинський туристичний ярмарок, який зібрав представників територіальних громад, туристичних операторів та агенцій, туристичних комплексів, освітніх закладів, які готують фахівців для сфери туризму. Викладачі двох кафедр ЧНУ ім. Юрія Федьковича представили для майбутніх абітурієнтів освітні програми «Міжнародний туризм» і «Готельно-ресторанний сервіс і туроперейтинг» спеціальності 242 «Туризм»...

більше >>>

Засідання комісії із доброчесності ЧНУ ім. Юрія Федьковича, 19.05.2021 р.

19 травня 2021 року відбулося засідання комісії із доброчесності Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, де обговорювалися актуальні питання застосування сучасних методів викладання в умовах дистанційного навчання, з'ясовувалися нюанси розуміння здобувачами вищої освіти поняття "доброчесності". Особлива увага була приділена об'єктивності оцінювання знань в нинішніх реаліях...

більше >>>

Стажування студентів спеціальності "Туризм" у Туреччині 2021, 18.05.2021 р.

Поки в Чернівцях дощить, вітряно і прохолодно, в яскравій Туреччині вже стартував туристичний сезон 2021. Українських туристів радо зустрічають в аеропорту Анталії та супроводжують до висококласних готелів наші найкращі студенти-стажисти...

більше >>>

Відбувся захист курсових робіт студентами 4 курсу спеціальності "Туризм", 23.04.2021 р.

23 квітня 2021 року відбувся захист курсових робіт здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 242 "Туризм" (ОП "Міжнародний туризм") 410 та 411 груп...

більше >>>

Зустріч із успішними випускниками факультету, 16.04.2021 р.

16 квітня 2021 року за ініціативи декана географічного факультету Мирослава Дмитровича Заячука була зорганізована зустріч із успішними випускниками факультету Дмитром Бельмегою - співвласником мережі закладів східної кухні "YOKI", Олексієм Назаровим - співвласником мережі закладів швидкого харчування "OZZY", ресторанів східної кухні "YOKI", ресторану "П'яте підземелля" (Львів), "Столова №1" та Василем Яворським - співвласником кав'ярень "Bacara Coffee" в онлайн-форматі...

більше >>>

Бінарне заняття з колишньою випускницею кафедри, 08.04.2021 р.

Перевагами дистанційного навчання є те, що можливість проведення зустрічей з фахівцями-практиками стала більш доступною. 8 квітня 2021 р. відбулась одна з таких зустрічей за участі начальниці відділу розвитку індустрії гостинності управління туризму Львівської міської ради Доліби Юлії...

більше >>>

Бінарне заняття з колишнім випускником кафедри, 25.03.2021 р.

25 березня 2021 р. відбулося відкрите лекційне заняття доц. Круль Галини Ярославівни для здобувачів І-го (бакалаврського) рівня вищої освіти 3-го курсу спеціальності 242 "Туризм" ОП "МІжнародний туризм" з дисципліни "Технологія ресторанної справи та організація послуг харчування" на тему "Способи і прийоми теплової обробки продуктів в закладах ресторанного господарства" за участі випускника кафедри Петра Орлика...

більше >>>

Розширюємо кордони співпраці!, 23.03.2021 р.

23 березня 2021 р. відбулась онлайн-зустріч із менеджерами туристичного оператора "ОЛДІ ТРЕВЕЛ", під час якої розглядалися пропозиції стажування студентів спеціальності "Туризм" у найкращих готелях Болгарії...

більше >>>

Міжнародне стажування, 21.03.2021 р.

В період з 18 лютого по 10 березня 2021 року викладач кафедри географії та менеджменту туризму географічного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича Брик Степан Дмитрович пройшов міжнародне стажування у Вищій школі туризму та екології в м. Суха Бескидська (Польща). Під час стажування було опрацьовано сучасні технології в проведенні навчань студентів спеціальності «Туризм» та «Готельно-ресторанний сервіс», сучасні тренди в туризмі та готельному господарстві, політику в сфері туризму країн ЄС загалом та Польщі зокрема.

Засідання проектної групи щодо затвердження змін до ОП «Міжнародний туризм», 9.03.2021 р.

9 березня 2021 р. на засіданні кафедри географії та менеджменту туризму відбулося засідання проектної групи щодо затвердження змін до освітньої програми «Міжнародний туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 «Туризм». Нагадаймо, що ці зміни були напрацьовані на засіданні проектної групи 12.10.2020 р., обговорені на зустрічі зі студентами 10.12.2020 р. і зустрічі зі стейкхолдерами 23.12.2020 р.
Див. протокол засідання >>>

Зустріч студентів спеціальності «Туризм» зі стейкхолдером на онлайн-парі, 4.03.2021 р.

4 березня 2021 р. на лекційне заняття з дисципліни "Технологія ресторанної справи та організація послуг харчування" (3 курс спеціальності "Туризм") був запрошений один із найуспішніших наших випускників - співвласник мережі закладів OZZY, Yoki, Столова №1, П'яте підземелля (Львів) Олексій Назаров...

більше >>>

Викладачі кафедри вступили до Всеукраїнської асоціації гідів, 12.02.2021 р.

Наші викладачі не тільки фахово викладають навчальні дисципліни в університетських аудиторіях чи в онлайн-режимі, а й всебічно розвиваються, вдосконалюючи практичну складову викладацької діяльності...

більше >>>

Засідання Координаційної ради з питань розвитку туризму при Чернівецькій ОДА, 16.01.2021 р.

16 січня 2021 р. доцент кафедри географії та менеджменту туризму В’ячеслав Григорович Явкін і завідувачка кафедри соціальної географії та рекреаційного природокористування Жанна Іванівна Бучко взяли участь у онлайн-засіданні Координаційної ради з питань розвитку туризму при Чернівецькій обласній державній адміністрації...

більше >>>

Захист магістерських робіт 2020 р. за ОП «Туризмознавство», 24.12.2020 р.

Кінець 2020-го року для двох кафедр, які забезпечують спеціальність 242 «Туризм», завершився роботою екзаменаційної комісії із захисту кваліфікаційних робіт (проєктів) рівня вищої освіти «другий (магістерський)»...

більше >>>

Проєкт змін до освітньої програми «Міжнародний туризм», 24.12.2020 р.

За результатами роботи проектної групи, із врахуваннями зауважень студентів і пропозицій стейкхолдерів були напрацьовані зміни до освітньої програми «Міжнародний туризм» спеціальності 242 – «Туризм». Для ознайомлення всім зацікавленим особам пропонується проєкт цієї ОП.

проєкт освітньої програми >>>

Зустріч зі стейкхолдерами проектної групи за ОП «Міжнародний туризм», 23.12.2020 р.

23 грудня 2020 р. відбулася он-лайн зустріч зі стейкхолдерами гаранта ОП «Міжнародний туризм», завідувача кафедри географії та менеджменту туризму Короля О.Д., члена прєктної групи за цією програмою, завідувача кафедри соціальної географії та рекреаційного природокористування Бучко Ж.І. На зустрічі обговорювалися зміни до освітньої програми «Міжнародний туризм»...
Див. протокол засідання >>>

більше >>>

Обговорення проектною групою зі студентами змін до ОП «Міжнародний туризм», 10.12.2020 р.

10 грудня 2020 року відбулася зустріч зі студентами спеціальності "Туризм", на якій обговорювалися зміни до освітньої програми "Міжнародний туризм". Зустріч вийшла напрочуд конструктивною, запропоновані студентами зміни були позитивно сприйняті проектною групою на чолі з гарантом Королем О.Д. та внесені до освітньої програми.
Див. протокол засідання >>>

Бінарне заняття з дисципліни "Технологія готельної справи", 30.11.2020 р.

30 листопада 2020 року на лекційне заняття з дисципліни "Технологія готельної справи і організація послуг гостинності" для студентів третього курсу ОП "Міжнародний туризм" була запрошена фахівець-практик у галузі готельного господарства - старша адміністраторка готелю "RIVOLI" Ірина Дмитрюк...

більше >>>

Засідання проектної групи по освітній програмі «Міжнародний туризм», 12.10.2020 р.

12 жовтня на кафедрі географії та менеджменту туризму відбулося засідання проектної групи щодо внесення змін до освітньої програми «Міжнародний туризм» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 242 «Туризм». Були напрацьовані принципові рішення, які дозволять покращити зміст освітньої програми «Міжнародний туризм» відповідно до зауважень, висловлених експертами за результатами проведеної акредитації...
Див. протокол засідання >>>

більше >>>

Перегляд ОП «Міжнародний туризм», 09.10.2020 р.

До уваги здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, науково-педагогічних працівників, роботодавців та інших стейкхолдерів пропонується перегляд освітньої програми «Міжнародний туризм» за спеціальністю 242 «Туризм». З 12 жовтня 2020 р. розпочинається процедура громадського обговорення. Пропозиції надсилати до 24 грудня 2020 року на адресу [email protected] або м.Чернівці, вул. Коцюбинського 2, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, географічний факультет, кафедра географії та менеджменту туризму, Королю Олександрові Дмитровичу (гарант ОП)

Тиждень туризму на географічному факультеті, 21.-25.09.2020 р.

З 21 по 25 вересня на географічному факультеті пройшов тематичний тиждень, який передував Всесвітньому дню туризму та Дню туризму в Україні, який щороку відзначається 27 вересня.

більше >>>

До уваги першокурсників та їх батьків, 1.09.2020 р.

Вітаємо усіх першокурсників, які стали студентами спеціальності "Туризм", як із Міжнародного туризму, так і з Готельно-ресторанного сервісу та туроперейтингу. Із ДНЕМ ЗНАНЬ!!! Нехай ваша студентська спеціальність (майбутня професія) допоможе вам бути впевненими в собі, успішними, самодостатніми і багатими людьми.

На жаль, карантин дещо змістив початок навчального року, тому ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ для вас:

1. Студенти денної (державної, бюджетної форми) будуть об‘єднані проектом наказу 5 вересня 2020 року.
2. Список, тих, хто вступив на договірну форму навчання (небюджетна, контрактна), буде подано до наказу МОН (Міністерство освіти і науки) 11 вересня 2020 року, але, зрозуміло, за наявності відповідних договорів та квитанцій про оплату (хоча б за перший семестр). Ті батьки, яким через карантин це важко зараз зробити, можуть подати заяву у деканаті чи на кафедрі туризму про часткову оплату (наприклад, 5600 грн).
3. Наше з вами навчання розпочнеться з 14 вересня 2020 року. Тоді одразу ж треба буде обрати вибіркові дисципліни.
4. Діти учасників АТО заповнюють контракт на мінімальну суму. Вони виконують вимоги щодо вступу на контракт, відповідні документи будуть направлені Приймальною комісією університету клопотанням у Міністерство освіти (на додаткові державні місця). Наприклад, у 2019 році дітям учасників АТО такі місця було додано.

З 1 вересня навчання відбуватиметься дистанційно, 31.08.2020 р.

У зв’язку з карантином навчальний процес з 1 версеня 2020 р. відбуватиметься дистанційно: заняття проводитимуться онлайн, а тексти лекцій, тести і контрольні роботи, практичні завдання та інші навчально-методичні матеріали шукайте за предметами на сайті дистанційного навчання https://moodle.chnu.edu.ua.
Як зареєструватися та обрати предмет дивіться тут >>>

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності